Продажба на дрехи втора употреба в чужбина

02.04.2021, 23:46 2399 6

02.04.2021, 23:46
desertflower
Здравейте!

В процес съм на отваряне на онлайн магазин чрез платформата Depop. Там главно се продават  дрехи втора употреба, платформата се използва в чужбина, има милиони потребители от цял свят.
Имах консултация с счетоводител, но жената не беше много на ясно как точно се процедира относно данъци,когато продажбите са в други страни (ЕС или трети). Спомена, че сигурно ще се наложи да плащам ДДС и в държавата, в която пращам даденият продукт. Въобще цялото нещо ми стана още по-объркано и леееко започнах да се отказвам, заради сложността на цялата дейност, да се легитимира.
Значи, дрехите се купуват в България, изпращат се от тук чрез Български пощи, като аз като доставчик изцяло покривам разходите за доставката, без значение до коя страна е.
В този случай трябва ли да плащам ДДС и в Германия, например?
Още няколко въпроса, които много ме мъчат:
Трябва ли да си отворя фирма или мога да извършвам тази дейност като физическо лице?
Depop е регистрирана в Англия, а всички плащания през платформата минават през PayPal, която е регистрирана в Люксембург.
От коя от двете платформи да си изваждам фактури за продажбите?
Мога ли да декларирам разходи като физическо лице?

Много ви благодаря предварително за помощта!

#1 | 03.04.2021, 00:11
Публикации: 256 / 65
Едно е ясно: дали ще продавате като ФЛ или като ЕТ, разходите за данъци и осигуровки (!) са еднакви. Ако продавате както ООД или ЕООД, може да излезе по-икономично. Особено при по-големи обороти.

И да, като ФЛ може да приспаднете доказаните  разходи по придобиване на стоките преди определяне на годишния данък.
#2 | 03.04.2021, 13:00
desertflower
Много ви благодаря за информацията!
А имате ли идея дали фактурите от  PayPal ще свършат работа на счетоводителя, когато се попълват данъчните декларации?
Там е описан дадения продукт, който е продаден, както и сумите.
#3 | 03.04.2021, 14:34
Публикации: 4354 / 714
Пейпал не е ли просто система за разплащане? Фактурите не трябва ли вие (продавача) да ги издавате?
#4 | 03.04.2021, 20:17
Публикации: 7 / 0
като начало ,въпросът е поставен неправилно .    или по точно , питащия не прави разлика между ползването на двете платформи.между разходи и плащане на ддс. Оттам нататък няма как да очаквате отговор тук,става безкрайно дълго . Какви фактури в пал пей,какви пет лева. Освен това фактури за разходи са най малкия проблем. С питане в нета не може да очаквате отговор
#5 | 27.03.2022, 20:53
Публикации: 1 / 1
Здравейте, темата е стара, но тъй като и аз скоро започнах да продавам дрехи онлайн реших да драсна два реда, за да споделя моят опит и да помогна на потребителите търсещи отговори в интернет.

Ако започвате такъв бизнес с малък бюджет бих препоръчала да стартирате като физическо или да се регистрирате в НАП като самоосигуряващо се лице. В случай, че работите сами това ще е най-добрият вариант за вас, но ако искате да наемете работници нещата ще са по-сложни.

Когато става въпрос за стартиране на бизнес независимо дали става въпрос за дрехи или други продукти всички знаем, че всеки лев е от значение. Тук трябва да се споменат и разходите за счетоводител, които могат да се спестят на първо време. В крайна сметка, ако бизнесът ви потръгне винаги можете да регистрирате фирма и да наемете счетоводител.

Важното е да пазите изряден отчет за продажбите и фактурите, които няма значение с кой сайт или софтуер ги генерирате.

Трябва да знаете, че в края на годината трябва да подадете данъчна декларация за доходите си в НАП, като и да се регистрирате по ДДС, ако достигнете минималният праг от 50 хил. лева.

Успех на всички в новият бизнес!
 

 
#6 | 27.03.2022, 22:28
Публикации: 9261 / 1550
Личи си, че скоро сте започнали дейност и още не сте подавали годишна данъчна декларация :) Като дойде време да плащате 15 процента данък + осигуровки върху цялата печалба, тогава ще Ви питам колко сте икономисали от консултацията със счетоводител :) Защото това "да се регистрирате в НАП като самоосигуряващо се лице" не е само опция, а задължение на всяко физическо лице, което упражнява търговска дейност без да е регистрирано като ЕТ . Е, то и ако е регистрирано като ЕТ е все същото
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група