Осигуряване на лице, председател на сдружение с нестопанска цел.

15.05.2012, 18:10 7456 0
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

15.05.2012, 18:10
Публикации: 273 / 61
от НАП:
94-00-200/3.02.2010 г.

КСО, чл. 4, ал. 1, т. 8

Фактическа обстановка: осигуряване на лице, председател на сдружение с нестопанска цел.Съгласно чл. 4, ал. 1, т. 8 от Кодекса за социално осигуряване лицата, упражняващи трудова дейност и получаващи доходи на изборни длъжности са осигурени за всички осигурени социални рискове. Видно от цитираната разпоредба, за да възникне задължение за осигуряване на това основание е необходимо да са изпълнени кумулативно и двете условия на разпоредбата:
1. лицето да упражнява трудова дейност на изборна длъжност – в конкретния случай като председател на сдружение с нестопанска цел и
2. лицето да получава възнаграждение за дейността си от съответното сдружение.
Видно от изложеното в писмото, Вие не получавате възнаграждение за дейността си като председател на сдружението, поради което не следва да се осигурявате като такъв.
При изпълнени и двете условия на чл. 4, ал. 1, т. 8 от КСО, осигуряването се провежда от осигурителя – юридическото лице, което е задължено да внася дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя и за сметка на осигуреното лице. Вноските се определят върху полученото месечно възнаграждение, но върху не по-малко от минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии /праг/ и не повече от максималния размер на осигурителния доход – 2000 лв.
Лицата, които следва да се осигуряват като самоосигуряващи се лица са изчерпателно изброени в чл. 4, ал. 3 от КСО и в чл. 1, ал. 5 от Наредбата за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица. За да се квалифицира едно лице като самоосигуряващо се, то следва да упражнява самостоятелна дейност на свой риск и за своя сметка. Адвокатите са самоосигуряващи се лица на основание чл. 1, ал. 5, т. 1 от споменатата наредба. Останалите лица с юридическо образование не могат да се осигуряват като самоосигуряващи се лица, тъй като липсва нормативно регламентиран ред, по който да упражняват самостоятелна трудова дейност.
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
За 7,99 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
група с над 25 000 членове