Място на изпълнение при услуга по обслужване на клиенти

01.06.2021, 10:38 288 2
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

01.06.2021, 10:38
Публикации: 137 / 6
Здравейте!
Моля за малко помощ!
Канадска компания оказва услуги по предоставяне на хостинг, домейн и др. услуги по електронен път. Крайните ползватели на тези услуги са от цял свят и с различен статут (ДЗЛ и ДНЗЛ).
Българска компания има договор с Канадската и получава възнаграждение за обслужване на клиентите на Канадската компания. Това обслужване се състои няй-общо във провеждане на разговор по телефона и консултация за уточняване на най-подходящия за крайния клиент план.
Моето мнение е, че BG компанията оказава услуга на Канадската компания като мястото на изпълнение е Канада, от което следва, че получените суми няма да формират оборот за задължителна регистрация по ЗДДС.
Това, което ме притеснява е чл. 24 от ЗДДС
Мястото на изпълнение при доставка на услуга, оказвана от посредник, действащ от името и за сметка на друго лице, предоставена на данъчно незадължено лице, е мястото, където е основната доставка, във връзка с която е оказано посредничеството.
Релевантна ли Ви се струва тази разпоредба за описания казус? Ако да, то кое е мястото на изпълнение на основната доставка? Ако се окаже, че някой от получателите е на територията на ЕС, то това ще означава ли, че трябва BG фирмата да изисква потвърждение за статута на всеки краен клиент на Канадската? Може би се вкарвам в големи филми, така че моля някой да ме успокои :)
#1 | 01.06.2021, 12:54
Публикации: 10226 / 1766
Моето мнение е, че BG компанията оказава услуга на Канадската компания като мястото на изпълнение е Канада

И аз смятам така. По въпроса за посредничеството - какъв посредник е Вашата фирма ? От прочетеното в питането става ясно, че сте подизпълнител на Канадската компания . Ако бяхте посредници трябваше да сте свързващото звено между нея и клиентите им. Може и да не съм права, но някак не виждам посредник тука.  :smile1:

#2 | 01.06.2021, 12:59
Публикации: 137 / 6
Благодаря! Звучи успокояващо.  :)
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
за 9.89 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
<b style=
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група