Спешно ми трябва мнение относно майчинство

20.05.2012, 16:36 5851 3

20.05.2012, 16:36
Публикации: 2 / 0
Спешно ми трябва мнение относно моя казус тъй като стана много заплетен.
До м.10,2010г включително съм работила на трудов договор, а от м.11,2010г съм самоосигурявящо се лице - до момента. Но проблема е че едва сега забелязвям че пре подаването на декларацията за регистрация на самоосигурявящо се лице като попълвам на какъв процент да се осигурявам отмятям по-ниския - без право на болничен, а съм си плащала осигуровките на високия процент и така са ми подавани и декларация 1 и декларация 6. Знам че към момента не мога да направя корекция на тази декларация, затова питам има ли смисъл да се прехвърля -  от самоосигурявящо се лице да стана по договор за управление към моята си фирма/нали го приравниха на трудови правоотношения/, и по този начин да мога когата радя дори и минимален размер, но да имам право на болничен и майчинство.

МНОГО ВИ МОЛЯ ЗА ПОМОЩ И СЪВЕТ!
#1 | 21.05.2012, 11:18
Публикации: 9374 / 1575
Moжете да си регистрирате ДУ и да се осигурявате по него. Да не забравите да прекратите самоосигуряването /освен ако не извършбате друга дейност във фирмата, различна от управлението/
Предполагам не сте ЕТ. Накарайте счетоводителя си да ви разясни нещата.
И да си коригирате Д1
#2 | 21.05.2012, 12:08
Публикации: 2 / 0
Но въпросът ми е в този случай ако сключа ДУК ще имам ли право на болнични и майчинство. И трябва ли този ДУК да го публикувам в търговски регистър при положение че аз се водя управетил в това ООД, така или иначе по учредителен договор
#3 | 21.05.2012, 14:14
Публикации: 6403 / 1130
Основното, за да имате право на болнични и майчинство, е да сте осигурена за "Общо заболяване и майчинство" към момента на излизане в майчинство или в болнични и да сте внасяла 12 месеца общо някога в миналото вноски за ОЗМ.
Това право ви дават както трудовият договор, така и договорът за управление и контрол и осигуряването сато самоосигуряващо се лице.
Доколкото разбирам, вие като СОЛ сте плащала реално за ОЗМ, но сте подали декларация за осигуряване само за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт. Това е водещото при определяне правото ви на обезщетение за болнични и майчинство.
Що се отнася до ДУК, то той е приравнен на ТД за целите на осигурителното и данъчното законодателство. ДУК не е приравнен на ТД за целите на Кодекса на Труда. Поради това за ДУК не се попълва трудова книжка и времето не се счита за трудов стаж, не е обвързан с работно време и осигурителния доход не се изчислява пропорционално на отработено време.
От 01.01.2009 година за ДУК не се попълват и заверяват осигурителни книжки, а данните се вземат от персоналния регистър.
От това следва, че ще трябва да прекратите самоосигуряването, да сключите ДУК и да започнете да подавате Д1 с новите данни.
Не се наемам да кажа трябва ли да регистрирате договора в ТР, това е от компетенцията на юристите, но може би има текст в ЗТР, който да ви изясни тази подробност. :smile1:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група