Осигуряване пенсионер

26.05.2012, 14:35 6763 1

26.05.2012, 14:35
Публикации: 17 / 1
Привет! Търся съдействие по следния казус: Пенсионер, собственик на ЕООД (прекратило дейност от 2010 год.) е регистриран земеделски производител. Подадена е декларация за започване на дейност на ЕООД от началото на май 2012. Какви осигуровки трябва да се плащат и в какъв размер? Предварително благодаря!
#1 | 26.05.2012, 14:49
Публикации: 3145 / 253
На основание чл. 4, ал. 6 от КСО лицата, които упражняват трудова дейност като "регистрирани земеделски производители", не подлежат на задължително осигуряване при условие, че им е отпусната пенсия.
В Закона за здравното осигуряване липсва подобна разпоредба, която да дава възможност за изключване на пенсионерите от кръга на задължително осигурените лица. Поради това на основание чл. 40, ал. 1, т. 2 от ЗЗО, регистрираните земеделски производители, включително и когато получават пенсии, се осигуряват върху месечен осигурителен доход, който не може да бъде по-малък от минималния размер на осигурителния доход за тези самоосигуряващи се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Ежемесечните авансови здравноосигурителни вноски, са в размер на 8 на сто.
Чл. 8. от ЗБДОО: (1) Определят се следните размери на месечния осигурителен доход за 2012 г.:
Точка 3. минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители - 240 лв.;
Това означава че ще трябва да внасяте ежемесечно 19.20 лв. за здравно осигуряване.
Съглано разпоредбите на Наредба Н-8 за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхраняване на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и за самоосигуряващите се лица ще трябва да подавате и информация за осигуряването, а именно декларации 1 и 6.
Декларация образец № 1 се представя не по късно от 10 дни след внасяне на дължимите авансови вноски за месеца. А тъй като те се дължат до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, това на практика означава, че вноските за април, примерно, се внасят до 10 май и до 20 май се подава Декларация образец 1.
Декларация образец № 6 се подава за дължимите осигурителни вноски за предходната година, еднократно до 30 април на следващата година.



Отговор на МТСП от 31.08.2011 г. във връзка с чл. 4, ал. 3, т. 4 от Кодекса за социално осигуряване
    МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ДИРЕКЦИЯ "ТРУДОВО ПРАВО И ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ"


    Въпрос: Работя на постоянен трудов договор. Искам да се регистрирам като земеделски производител. Мога ли и какви осигуровки ще плащам?

Отговор: Регистрираните земеделски производители се осигуряват на основание чл. 4, ал. 3, т. 4 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) - за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт.

Земеделските производители дължат авансово и за своя сметка осигурителни вноски през календарната година върху месечен осигурителен доход между минималния и максималния месечен размер на дохода, определени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година (чл. 6, ал. 7 от КСО). Срокът за внасяне на осигурителните вноски е до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят (чл. 7, ал. 4 от КСО).

За 2011 г. минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители е 240 лв., а максималният месечен осигурителен доход е 2000 лв. за всички лица.

Регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, произвеждащи непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния доход за тази дейност (чл. 6, ал. 9 от КСО).

Съгласно разпоредбата на чл. 6, ал. 10 от КСО, за лицата, които получават доходи от дейности на различни основания по чл. 4 от КСО, осигурителните вноски се внасят върху сбора от осигурителните им доходи, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход, по следния ред:

    1. доходи от дейности на лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 (в т.ч. от трудови правоотношения);

    2. осигурителен доход като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители;

    3. доходи за работа без трудово правоотношение.

Няма пречка да работите и по трудово правоотношение, и да сте регистрирана като земеделски производител по съответния ред, но следва да имате предвид, че в този случай следва да се осигурявате и на двете основания (ако осигурителният Ви доход не надвишава 2000 лв.), като за дейността като земеделски производител е необходимо да внасяте авансово осигурителни вноски върху месечен осигурителен доход не по-малък от 240 лева.

==================================
Относно промяната от 01.03.2012 г. в НАРЕДБА за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица, касаеща:

чл. 2(3) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2007 г., доп., бр. 17 от 2008 г., изм., бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г., доп., бр. 16 от 2012 г. , в сила от 1.03.2012 г.) Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето. Лицата, регистрирани като земеделски производители или тютюнопроизводители, когато едновременно с тази дейност упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, се осигуряват върху минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване. Промяната на основанието или идентификационния код, по който се провежда осигуряването, се декларира по реда на чл. 1, ал. 2.

От КСО чл. 4 ал. 3: Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:

1. лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;
2. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества;

-----------------------------------------------

становище на НАП от 20.03.2012 г:

С цел гарантиране на еднаквото прилагане на закона за всички категории лица, от 1 март 2012 г. регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, задължително се осигуряват върху не по-малко от минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване (лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества).
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група