Здравейте, въпроса ми е за съдружник в ООД(самоосигуряващо се лице), който скоро ще е пенсионер, и след като му излезе решението, че е пенсионер, вече няма да се осигурява повече за пенсия, а ще се осигурява само за задължителното здравно.
Въпроса ми е може ли да ми помогнете как ще стане попълването на Образец 1, след като вече стане пенсионер. (Ползвам програмният продукт на НАП за генериране на Обр.1 и Обр.6)(Прилагам екрани от програмният продукт на НАП)
1. Тук на страница 3, от Обр.1, съм сложил отметка на "Само за здравно" при което ми нулира дните в осигуряване и ги прави неактивни, не може да се въвежда в тях. (Правилно ли съм го направил тук?)
2. Тук на страница 4, от Обр.1, съм въвел възнаграждението на съдружника-пенсионер, в поле 21., а в поле 22.1 съм избрал 8% за здравно осигуряване.
Въпроса ми е правилно ли съм въвел тук дохода, който получава съдружника-пенсионер, в поле 21.?
-----
Освен този въпрос, имам още един въпрос, ако някой от вас знае, месеца в който излезе решението за пенсиониране на този съдружник, този месец в който му излезе решението за пенсиониране, трябва ли да плаща осигуровки? (Моето мнение е, че ако решението му излезе на 17.12.2023г., то от от 01.12.2023г. до 16.12.2023г. ще дължи осигуровки, а от 17.12.2023г включително и нататък няма да дължи, но това си е само мое мнение, за това ви питам вас, ако имате информация по въпроса).
Поздрави.