Самолетни билети от системата на WIZZ AIR

08.02.2022, 15:30 773 0

08.02.2022, 15:30
Публикации: 31 / 1
Колеги, ще съм благодарна, ако споделете опит
Туроператор, регистриран по ЗДДС купува  самолетни билети от системата на WIZZ AIR (дружество с валиден VAT номер) . Туроператорът няма качеството на ИАТА агенция. WIZZ AIR издава invoice на името на българското дружество с информация за броя на билетите, единична цена, номера на полета и крайната сума с 0% ДДС.
Българското дружество няма сключен договор с WIZZ AIR, и не получава комисионно възнаграждение за продажба на самолетните билети. В случая дружеството купува  самолетни билети от свое име и за своя сметка и ние сами си определяме надценката, която ще получим при продажбата.
Тези закупени билети от системата на WIZZ AIR  ние продаваме на друг туроператор в Германия, като на на практика действаме от свое име и за своя сметка и при продажбата на самолетните билети. Съответно там ги продават на физически лица – туристи.

Как според е вас е правилно да бъде документирана доставката на самолетни билети :
1.    Ако клиентът ми е ДЗЛ извън България – издавам фактура за цялата стойност (билета и надценката) като прилагам чл. 21, ал. 2 от ЗДДС?
2.   Може ли да  приемем, че и туроператорите, които нямат договори с авиокомпании за посредничество при продажбата на самолетните билети, отново се явяват посредници между превозвачите и техните клиенти и имаме ли основание да заключим, че в случаи като въпросния продажбата на билетите следва да бъде облагана именно по режима на маржа на цената, уреден в чл. 136  от ЗДДС.
 
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група