Необлагаеми доходи

24.02.2022, 18:32 704 0

24.02.2022, 18:32
Публикации: 1 / 0
В раздела на МФ "Данъци върху доходи на физически лица" към т.н. необлагаеми доходи са посочени средствата, получени по програма Еразъм + на Европейския съюз.

Възникват 3 въпроса:

1. В термина "средства" влизат ли получаваните по граждански договори възнагражения (приравнени към трудови) , които са изплащани на участващите в проектите учители, преподаватели, и изследователи. По едно тълкуване на НАП от 2015 г. тези възнаграждения влизат в облагаемите, но дали има промяна и по-новотълкуване?

2. Ако физическо лице (от посочените изследователи и преподаватели) е получило средства по Еразъм, които в даден момент са превишили сумата от 50000 лв. (за което съществува теоритична възможност в рамките на една година), следва ли това лице да се регистрира по ДДС при положение, че от една страна по тези програми дори и юридическите лица са освободени от ДДС, а за физическите лица средствата, получавани по тази програма се цитират като необлагаем доход по ЗДДФЛ.

3. Следва ли извършваната дейност по Еразъм+, от физическо лице членуващо в организация по ЗЮЛНЦ, която се състои в преподаване, проучване и подготовка на обучителни материали по проект на същата нестопанска организация, да се класифицира на "стопанска дейност" и доходът от нея съответно да се третира като облагаем доход на физическо лице.

Ще бъда признателен ако получа актуално тълкуване по тези въпроси.
Д.Христов
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група