Чуждестранно дружество регистрирано само за целите на ДДС - авансово плащане

11.03.2022, 14:32 906 2

11.03.2022, 14:32
Публикации: 12 / 0
Здравейте!
Имам следния казус. В края на м. Декември 2021г. гръцко дружество "А" (с гръцки ДДС номер) започна подготовка за извършване на СМР на територията на България. Гръцкото дружество "А" (с гръцки ДДС номер) има сключен договор с българско дружество "Б", което ще извършва доставки на суровини и материали във връзка с извършването на СМР на обекта в България. Във връзка с това гръцкото дружество "А" (с гръцки ДДС номер) преведе авансово суми към българското дружество "Б". След проведени консултации с методолози от НАП, българското дружество "Б" издаде авансови фактури с ДДС 20% към гръцкото дружество "А" (с гръцки ДДС номер), тъй като паричните преводи независимо, че са получени от компания от ЕС, са за дейност с място на изпълнение на територията на България. Гръцкото дружество "А" (с гръцки ДДС номер) започна веднага и процедура по регистрация в България само за целите на ДДС, но тя се проточи и регистрацията по ДДС излезе през м. Февруари 2022г. Въпроса ми е: по какъв начин да приспадна авансовите плащания, при положение, че българското дружество "Б" вече е готово да фактурира продажби към български ДДС номер на гръцкото дружество?
Още през м. Декември зададох въпроса към методолозите от НАП, защото очаквах, че ще се стигне и до този момент, и те ме посъветваха да "анулирам" авансовите фактури, издадени към гръцкото дружество "А" (с гръцкия ДДС номер) и след това да посочвам авансовите плащания във фактурите за продажба към български ДДС номер на гръцкото дружество. И ето, че настъпи момента и проигравайки нещата, не стигам до отговор.
Благодаря предварително на всички, които ще имат възможност да се отзоват!
#1 | 11.03.2022, 16:04
Публикации: 185 / 18
Здравейте, отговорите на Вашите въпроси към методолозите на НАП официални ли са-в писмен вид? Нещо конкретно ли Ви притеснява да ги следвате?
#2 | 11.03.2022, 19:18
Публикации: 12 / 0
Не, по телефона беше консултацията. Разбира се, че се доверявам на отговорите им, но нещо пропусках, а не успявах да се свържа с тях вече трети ден. Но, вече имам яснота -"анулиране" е всъщност издаване на кредитни известия към дружеството с гръцки ддс номер, които трябва да са последвани от издаване на нова авансова фактура (независимо, че плащанията са направени назад във времето), но този път към дружеството с българския ддс номер, след което приспадането им от реалните фактури.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група