Електронна фактура с ел. подпис

05.07.2022, 12:36 980 2

05.07.2022, 12:36
Публикации: 22 / 1
Здравейте.

По-принцип, ако издавам фактура за клиент, на клиента пращам оригинала а за мен като доставчик оставям копието. Дотук добре.

Но какво да правя, ако има желание фактурата да е електронна и подписана с ел. подпис?

1. Правилно ли е разсъждението, че при ел. фактурата всички дигитални дупликати са оригинали при условие, че съдържанието не е изменено, а копия са единствено разпечатките? За моето счетоводство същия дигитален файл, който ще изпратя на клиента ли да си ползвам или да го разпечатам, за да стане един вид копие?

2. А какво правя, ако трябва да издам електронна и подписана с ел. подпис фактура на чуждестранен клиент? На английски за него, на бъларски за мен, но кой от двата екземпляра на фактурата е оригинала - този на английски, или този на български и кой от тях трябва да е подписан с ел. подпис? Ако подпиша и двата с ел. подпис не стават ли два различни оригинални документа?
#1 | 05.07.2022, 15:34
Публикации: 11 / 1
И мене ме интересува, особено втория въпрос. Но за съжаление аз не знам отговора.  :hmmm:

Ще следя темата, да видя какво ще кажат специалистите.  :smile1:
#2 | 05.07.2022, 15:39
Публикации: 4400 / 737
Не знам дали фактура на ПДФ, подписана с електронен подпис се води "електронна фактура". И без да е подписана с ел. подпис и да е отпечатана май пак върви, само на нея да пише "Оригинал".

Ако при вас обичайната практика е да пишете/печатате хартиени фактури бих отпечатал и "електонната" за счетоводството. Така всичко ще бъде еднообразно и някой ден няма да се чудите къде е липсващата ел. фактура на файл.

Мисля си, че първостепенна е фактурата на български, инвойса е като превод. За мен няма проблем и двете да са "оригинал", още повече ако са с еднакъв номер. Но може да греша.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група