Настаняване/нощувки - 9% ДДС

12.07.2022, 10:42 2973 3

12.07.2022, 10:42
Публикации: 1 / 0
Здравейте колеги,
надявам се да успеете да ми помогнете.
Работя за фирма чиято основна дейност е охрана. Изградихме комплекс за настаняване ( не е хотел, категоризацията се извършва с лотоси, а не със звезди ) и ни предстои първо настаняване, за което трябва да издам съответните документи.
Въпроситите ми са следните - издавам си фактура с начислен 9% ДДС? Освен ДДС трябва ли да начислявам някакви други данъци, застраховки и т.н? При подаване на ДДС декларацията за м.07 се включват общо фактурите ми с 20% ДДС и тези с 9% нали?
Ще съм много благодарна ако може да ме насочите, било то и към литература, която да прочета, за да може а съм по адекватна към създалата се ситуация.
Усмихнат ден!
#1 | 24.07.2022, 00:53
Публикации: 185 / 18
Здравейте,
издавате фактури с 9% ДДС /чл. 66а от ЗДДС/;
при подаване на ДДС декларацията за м. 07 2022 г. се включват всички фактури за продажби с различните ставки 20% /за основната дейност/ и с 9% / за настаняването/.
Дали трябва да начислявате други данъци и застраховки не съм сигурна. Може да проверите в общината дали не дължите туристически данък /май така се казваше/ и май се дължеше в местните бюджети, а не в републиканския бюджет. Нещо такова ми се върти в главата като спомен. Може да погледнете Закона за местните данъци и такси за туристическия данък.
Не съм сигурна, че имате право да продавате застраховки, тъй като не сте застрахователно дружество или греша?
Усмихнат ден и спорна работа Ви желая! :smile1:
#2 | 24.07.2022, 19:54
Публикации: 7 / 2
Здравейте! 
Щом имате категоризация с лотоси , то обекта Ви  представлява  средство за подслон по Закона за туризма.  Поради това имате и следните задължения:
1. Създавате профил в ЕСТИ ( Единна система за туристическа информация)  в сайта на Министерството на туризма . В тази система подавате информация за осъществените нощувки през съответния месец.
2. На основание данните  , които  подавате в ЕСТИ , до 15 число на следващия месец ще получите информация за дължимия туристически данък  за реализираните  нощувки. За размер на туристическия данък за 1 нощувка направете справка в общината, където се намира средството за подслон , тъй като всяка община определя сама размера на данъка за всяка една категория обекти.  Дължимия туристически данък внасяте по сметка на общината , където се намира средството за подслон , по която се внасят данък недвижими имоти  и такса битови отпадъци , но проверете кода на плащане. Туристическия данък  е данъчно признат разход за тази дейност 
       
#3 | 24.07.2022, 20:02
Публикации: 7 / 2
Здравейте отново!
Относно застраховките :
Можете да направите застраховка за дейността по настаняване в два варианта:
1. Застраховка отговорност на хотелиера , която да е на база  лимит на отговорност за събитие. Премията при този вариант  може  да се внася на една или няколко вноски.   
2. Застраховка отговорност на хотелиера , която е на база реализирани нощувки и застрахователна премия на 1 нощувка. Премията при този вариант се внася ежемесечно на основание справка за реализираните  нощувки  , която се предоставя на застрахователя. 
Направете консултация със застраховател, за да ви предоставят оферти  по двата варианта и изберете този , който Ви е по-изгоден.
В обектите , с които работя , предпочитат първия вариант , тъй като са големи хотели с много нощувки и продължителен сезон.   
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група