Осигуряване

11.06.2012, 18:18 3961 1

11.06.2012, 18:18
Публикации: 308 / 9
Здравейте приятели!
Започвам отново с моята болна тема, осигуряване на управител в ЕООД.
Подадох документи за пенсиониране в пенсионно.Вече Ви споделих, че от 01.12.2011 съм прекъснала самоосигуряването поради пенсиониране.Сега със дата 05.12.2011 г. подадох декларация за възобновяване на самоосигуряванрто, но като пенсионер и дължа само ЗО.Разбира се направиха ми акт за неспазване на 7-дневвият срок от 250 лева.Но болката ми идва от Началника на отпускане на пенсии в пенсионно Варна.Според нея аз дължа вноски за ДОО ,за м.12.2011 г.съгласно чл.4, т.7 от КСО, като изпълнител по Договор за управление и контрол.А аз нямам такъв договор сключен със себе си.Аз съм самоосигуряваща се.Така съм избрала да се осигурявам.Според НАЧАЛНИЧКАТА на отпускане на пенсии, Договора за възлагане на управление, който имам при Учредяане на Дружеството задължителен по чл.141 от ТЗ е основание за вноските за ДОО.Според мен тя греши, защото този договор е по ТЗ и няма нищо общо с КСО.Така мисля аз. Помогнете ми да се преборя с нея.Как да постъпя.Сега ще ми отпусне пенсия с минимален размер ,докато разбере коя от двете ни е права.Ще прави писмено допитване до НАП и НОИ,но според мен зависи, как ще формулира допитването.А и като знам колко бързо се получават отговорите на подобни допитвания, ще дойде края на годината.Точно тази госпожа ми каза, че има противоречия между разпоредбите на НАП и НОИ.Чакам за съвет.
#1 | 12.06.2012, 09:13
Публикации: 6403 / 1130
Здравейте,
Значи вие сте прекратили осигуряването си като СОЛ от 01.12.2011, възобновили сте го от 05.12.2011 (това вече е отразено, макар и със закъснение, за което са ви глобили) и от това следва, че за периода от 01 до 05 декември не дължите осигурителни вноски. За периода след 05.12 дължите вноски според подадената декларация за избран вид самоосигуряване. Вие сте избрали да не се осигурявате по КСО, защото сте придобили право на пенсия и дължите само здравни вноски.
Да сте се осигурявали някога по ДУК? Ако не сте, ако сте се осигурявали като СОЛ и това е отразено в персоналния регистър на основание подадените Д1, какво кара началничката да определя, че трябва да се осигурявате по ДУК и то за целия декември, при положение, че през декември имате и 5 дни без дейност?
Всичко това звучи безумно, но по-важно е да помислим как да постъпите.
Аз бих поискала от началничката официално разпореждане за определянето на минимална пенсия за неопределен период (до получаване на тълкувания от НАП и НОИ? А тя не е ли НОИ?) и бих обжалвала разпореждането в законния срок. Щом тя ще пише – пишете и вие!
Да, и предварително бих се снабдила от НАП с удостоверение за задължения, което да приложа към обжалването. Така че, първо внесете ЗОВ за декември, подайте си Д1 (ако не сте подавали), поискайте си удостоверение за задължения и атакувайте началничката. Някой беше казал, че атаката е най-добрата отбрана.
Дано и по-компетентни по осигуряването колеги се включат по темата!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група