Здравейте, пиша в тази тема, защото моето положение е подобно но по обратен начин. Ще бъда безкрайно благодарна и силно се надявам, че някой ще може да отговори на запитването ми, защото така и не получих абсолютно конкретен отговор от консултации с двама счетоводители и един адвокат.
Ако Вие вече сте преминали през въпросното изчисление от НОИ и знаете отговора, ще ми е най-полезно.
Ситуацията ми е следната: от няколко години имам ЕООД, в което се самоосигурявам като собственик и управител на минималния осигурителен доход. Поради желанието ми да забременея, поне от 3 години се осигурявам и за този риск. От 3 месеца ме назначиха и на трудов договор. Въпреки трудовия договор, аз продължавам да си се самоосигурявам в ЕООД-то. Въпреки тези 3 месеца обаче с повишен осигурителен доход, ако се калкулира среднодневното обезщетение за майчинство на база на последните 24 месеца, то пак излиза със стойността на минималната работна заплата от 933лв. на месец.
Края на идващата седмица ще излизам в болничен преди раждане. Въпросът ми е: ако си пусна болничните и в институцията където съм на трудов договор и в моето ЕООД, т.е. следвам описаното в чл. 31 ал. 4 от НПОПДОО и чл. 8 ал. 1 от НМЕ за излизане в майчинство в условие на две правоотношения/основания, то това обезщетение от 933лв. ще се калкулира ли два пъти за двете основания и ще се изплаща ли двойно, или ще се раздели по някакъв начин между двете основания?
Задавам този въпрос, защото ако не се калкулира и изплаща двойно, за мен ще е по-добре ако си спра самоосигуряването, за да не се налага да продължавам да си плащам здравни осигуровки и като самоосигуряващо се лице от полагаемите ми се 933лв. на месец, при положение, че здравни ще ми бъдат изплащани от институцията, в която съм по трудов договор.