Просрочие по кредит на работник НАП и НОИ

12.09.2023, 12:59 351 1

12.09.2023, 12:59
Публикации: 540 / 74
Здравейте,

Работник, който няколко месеца не е плащал вноски по кредита си поради здравословни проблеми и причини, каза че от банката му се обадили и му казали, че ще изпратят проверка на работодателя, защото бил казал че получава голяма заплата а не плаща по кредита. Възможно ли е това и какво бихме могли да очакваме евентуално?

Същият този работник когато говорил със служителка на банката (бил е на работа - не в болничен, не в отпуск) служителката изразила съмнение, че той работи по време на болнични и казала, че ще сигнализира НОИ да оспорят болничните. Действително има болничен за пет дни от август, който е подаден на 21-ви август и още стои със статус Обработва се. Получихме писмо от НОИ че ще бъде изчислено обещетението, когато бъдат подадени осигуровките за юли, а те са подадени ден преди болничния. Възможно ли е действително от банката да са пуснали някакъв сигнал до НОИ и какви биха били последствията?

Само да кажа, че служителят не ползва често и продължителни болнични - има 15 дни в юли и 5 в август с прекъсване и с различни диагнози. Понеже често му се налага да остъства, било за да отиде на преглед или изследване, било защото не се чувства добре, ползва отпуск в такива дни.

По негово обяснение, когато е провеждал разговора с банката е обяснявал на служителката, че има здравословни проблеми и в този момент някой от колегите до него нещо го е питал по работа, и служителката го питала дали е на работа, той казал да и за това тя е решила, че той работи по време на болнични.

Доста дълъг пост, дано ме разбрахте.

Въпросите ми са възможно ли е банката да предизвика проверка и какво можем да очакваме, както и дали може да са пуснали сигнал до НОИ и това да е причината за неизплащането на болничния.

Благодаря предварително на всички, които ще се включат!

#1 | 13.09.2023, 18:15
Публикации: 668 / 83
Да не са от колцентър , дето постоянно заплашват.
Надявам се институциите да не правят нищо, понеже подобни сигнали не са сериозни и нямат и грам доказателствена сила за каквото и да е нарушение.
Но дето се казва, да се подмажат на банката, може и да спретнат, някакви проверки.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група