Увеличени заплати на всички служители, без моята

26.09.2023, 12:54 820 3

26.09.2023, 12:54
Публикации: 7 / 0
Привет! Не знам дали мястото на темата е в този раздел, но се надявам да се включите с мнение, все пак тук е пълно с всякакви специалисти.
Фактология: на безсрочен трудов договор съм, длъжност управител. Малък колектив от 10 човека. Всеки един (включително аз) изпълнява много повече задължения (само с устни заповеди), отколкото е вменено по длъжностна характеристика. Замествам отсъстващи колеги, за да върви работата, без заповед и не получавам допълнително възнаграждение за това. Заплатите ни не бяха пипани 3 години, въпреки инфлацията и бяха унизително ниски за каквато и да е дейност и доста под средните за сферата на работа. Управител -1050 лв, служители - 830лв. Отскоро, най-накрая, на всички колеги бяха увеличени с 30%. Дори на хигиенистката, която винаги е била и би трябвало да остане на близка до минималната заплата, имаше увеличение 20%. Оказва се, че аз съм "възнаградена" с по-малко от 10% и вземам 1150 лв бруто, като разликата между мен и колегите е 70лв. Повечето имат повече клас и възнагражденията им ще са по-високи от моето. Не завиждам на възнагражденията на колегите, работяги са и колективът е сплотен, но за мен, която нося цялата отговорност за всичко, смятам, че това възнаграждение е демотивиращо и унизително. Говорих с прекия ми началник кротко и спокойно, че това е несправедливо, но той твърди, че длъжността ми ще бъде съкратена (някога в неизвестно бъдеще) и ако искам по-добро възнаграждение да си търся друга работа.
Мисля, че идеята е да ме разкарат по този начин, понеже имах няколко пререкания с прекия си ръководител относно редно/нередно в работата ми, отказах да изпълня устно възложени ми задачи, които биха злепоставили мен, ако се бях съгласила. Нямам нарушения на трудовата дисциплина, не ми е правена "оценка на служителите", която да покаже, че не се справям с работата.
Та, интересувам се от Вашето мнение какъв полезен ход имам:
1 Да ескалирам проблема и да търся разговор с "баш шефа", който е трудно откриваем и не знам как съм му описана и омаскарена.
2. Да си намеря друга работа - все пак такава заплата мога да взема и като продавач. Но не ми се ще да си захвърлям образованието, квалификацията и работата, която харесвам и смея да твърдя, че се справям добре.
3. Всеки шеф има право да решава колко да бъде заплатата на служителите му, но има ли някъде нормативен акт, на който мога да се позова?
4. Сигурна съм, че ако напусна, на мястото ми ще бъде назначен човек (дори да е сменено името на длъжността, работата ми трябва да се свърши от някого, аз замествам колегите, но те мен - не), но с много по-висока заплата.
Благодаря, че ме изчетохте!
#1 | 26.09.2023, 13:22
Публикации: 4400 / 737
1. Може да опитате, имате шанс, но резултатът е неизвестен.
2. Това е бично ваше решение, съобразно обстоятелствата.
3. Предвид това, че сте в частния сектор - няма, или поне не се сещам. Единствената регулирата заплата е МРЗ.
4. Реалности, за съжаление.

Като цяло, най-добрият вариант, според мен и след прочетеното, е да си търсите нова работа, ако има шансове да намерите във вашия град.
#2 | 26.09.2023, 13:26
Публикации: 668 / 83
Не знам с какво се занимавате и от кой град сте, но поне една търговска верига има , която си обявява стартовата заплата при тях и е май беше бруто 1600 и има също и кариерно развитие, да си представете освен тях, на колко други места заплатите ще са около тази.
#3 | 27.09.2023, 16:38
Публикации: 2116 / 147
Чудя се на хора  с толкова ниска самооценка, че да ходят на работа за такива пари, че и да са лоялни и т.н.
Ако имате качества, стартирате собствен бизнес - варианти милиарди, а ако нямате - търпите идиоти.
Няма средно положение.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група