Здравейте,
Допитах се до 4-5 счетоводителя и разговарях "не официанлно" с двама служители на НАП.
Всеки е на различно мнение - включително и служителите на НАП.
Казуса е следния:
Развивам онлайн бизнес с изработката на обучителни видео курсове. В сферата на графичнен дизайн.
Въпросът ми е дали при преминаване на границата заложена за регистрация по ЗДДС (100К BGN), трябва като физическо лице да подам за регистрация по ЗДДС, при положение, че това влиза в графа интелектуална собственост. Видеата и курсовете ги създавам от 0-та.
Пазарите са изцяло US, UK, China. (Като посредник - website продава видеата ми и имам подписани договори за разрешение да препродават създадните от мен видеа. Запазвайки си правата над тях.)
За момента вече 3 години си подавам дан.декларация и си плащам данъка до стотинката. Декларацията я приемат - 60/40 в графата с облекчения за интелектуална собственост. Абсолютно никакви проблеми не съм имал до сега с подадената ми декларация и приемането и.
Като цяло ме съветват в момента в който мина прага на 100К BGN до 7 дневен срок да подам искане за регистрация по ЗДДС на физ.лице при което от НАП трябва да вземат решение.
Въпроса е дали подлежи на регистрация и плащане на ДДС такъв тип дейност?
Защото ако е така, по изгодно е да си направя дружество.
Ако това не е така, нямам нужда от дружество.
Не съм минал прага все още, но искам да се подготвя предварително и нещата да са ми чисти.
Благодаря!