Смърт на служител и еднократна помощ от работодателя

15.11.2023, 15:59 434 2

15.11.2023, 15:59
Публикации: 6 / 0
Здравейте,
Имаме починал служител  и работодателят иска освен всичко неизплатено по фиша, да му платим с последното плащане (т.е. към наследниците като плащане) и еднократна помощ/вид еднократно подпомагане в размер на някаква сума.. например 700 лв.
Искам да попитам тази сума минавайки през работодателя и фиша на починалия служител, според мен НЕ попада в чл.2 Ал.2 от Наредбата за елементите на възнагтажденията, където е посочено върху кои суми НЕ се дължат осигурителни вноски, а именно - за еднократна помощ при раждане на дете, боледуване, лечение и смърт на ЧЛЕН на семейството. Но пък там има и един край на текста "или при други случайно настъпили събития" ...та въпросът ми е, ако се изплати през последния фиш сума за смъртта на самото лице като едкократнк подпомагане. и това отива реално като наследствена сума за наследниците, тази еднократна помощ дали се дължат осигуровки ики не?
Не знам дали специано тази сума да не се изплати на наследниците без да минава през фиша на починалия служител..т.к. по чл. 1 Ал.1 от Наредбата се казва че осигурителни вноски се дължат на начислени, изплатени, неначислени възнаграждения и други доходи от трувова дейност (т.е. по повод дейността на лицето по трудовия договор)
Моля за мнение, дали не сте имали и вие такива еднократни сума, които работодателят изплаща при смърт на свои служител.
Благодаря предварително!
#1 | 15.11.2023, 16:17
Публикации: 6 / 0
Само да допълня не е трудова злополука, просто работодателя винаги при някакви събития подпомага служителите, в случая наследниците за починалия си служител по свое желание.
#2 | 15.11.2023, 22:25
Публикации: 2116 / 147
Сумата представлява Дарение.

Какви осигуровки, след като нямате ТПО с тези лица, колега?

Какво казва сина ми: "Хайде да почнем малко да мислим!"
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група