Закупуване на автомобил - марж

30.11.2023, 17:19 619 0

30.11.2023, 17:19
Публикации: 1 / 0
Привет на всички! Предвид това, че съм колега, практикуващ професията от скоро и никога до сега не съм се сблъсквала със специалния режим за облагане с данък върху маржа на печалбата, си позволих да потърся вашата помощ тук.
Казусът ми е следният:
Фирма, чиято дейност е търговия на стоки на дребно, закупува автомобил втора употреба за дейността на фирмата. Автомобилът е закупен от белгийски дилър на автомобили, регистриран по ДДС в Белгия, като във фактурата за покупка, която получихме, е упоменато, че за доставката се прилага специално правило за облагане с данък върху маржа на печалбата. Въпросът е как да документирам покупката в Дневниците по ДДС?
От прочетеното от мен до момента, се позовавам на чл.13, ал.4, т.1 от ЗДДС, който гласи, че покупката на стоки втора употреба не е ВОП. В този случай, отпада задължението за съставяне на Протокол, а предвид факта, че фактурата за покупка е от чуждестранен дилър, отпада и варианта да се включи в Дневника за покупки. В случая достигам до извода, че единствено  счетоводно трябва да отразя покупката на актива.
Моля за вашите мнения дали разсъждавам в правилната посока!
Благодаря!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група