Тълкуване на разпоредбата на чл. 42 ал. 1 буква "а" - изключениe от обхвата на освободени доставки - "билети за барове"

22.12.2023, 17:20 271 0

22.12.2023, 17:20
Публикации: 1 / 0
Здравейте, появи се следния казус в практиката ни - имаме фирма, регистрирана като културен институт, която организира музикални концерти и продава билети за тях. До тук всичко е ясно - приходите от продажби на билети са освободени доставки по чл. 42 ал. 1 буква а ЗЗДС. Част от концертите обаче се провеждат в заведения, категоризирани като "бар" (бар клуб, нощен бар, дискотекта и т.н.). Как следва да се тълкува изключението "билетите за барове" в разпоредбата на чл. 42 ал. 1 буква а, която гласи:

Чл. 42. Освободена доставка е:
1. продажбата на билети от културни организации и институти по Закона за закрила и развитие на културата за:
а) циркови, музикални и музикално-сценични спектакли и концерти, с изключение на билетите за барове, вариетета и еротични спектакли;

Означава ли, че изключението важи за всеки концерт, който се провежда на място категоризирано като "бар" и съответно прави доставките за тези концерти облагаеми или означава, че билетите за концерти са освободени доставки, дори когато се провеждат в барове, а изключението важи само за случаите, в които плащаш билет за вход в бара, където има забавна програма, организирана от самия бар за забавление на гостите? Ако е второто - какви са критериите, по които се различават двете хипотези - образно казано кога една "облагаема" програма се превръща в "освободен" концерт?

Благодаря предварително!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група