Въпроси свързани с продажба онлайн - дигитални услуги

19.02.2024, 04:47 238 1

19.02.2024, 04:47
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

От скоро продавам онлайн и имам няколко въпроса, на които не можах да отговоря след проучването си и наистина се надявам да намеря отговорите им тук.

Първо и най-важно е, че продуктите, които продавам са дигитални ключове (cd keys), които активират легални копия на игри в различни платформи като: Steam, Epic Games и т.н. Веднъж активиран - ключът е вече невалиден т.е. не може да се използва повторно. Тогава играта се добавя към игралната библиотека на потребителят, от която той може да тегли и играе играта легално, когато и колкото поиска.

Не съм сигурен като какъв точно продукт се определят тези ключове, но предполагам, че пред закона се водят цифрова услуга, която позволява на потребителя да съхранява данни в цифрова форма и да има достъп до тях.

Въпросите са ми следните:

Трябва ли да плащам данъци? Ако отговорът е да, има ли някакъв конкретен праг, който трябва да надскачам чрез продажбите или това няма значение? Как точно се случват нещата?

Друго, което ме притеснява е, че до скоро бях на работа, но ме съкратиха и в момента съм на трудовата борса до Май месец, та ако продавам онлайн - трябва ли да се самоосигурявам?
Възможно ли е да ми спрат паричното обещетение, което получавам от трудовата борса, ако получавам банков трансфер от чужбина от хора, които не са ми роднини? Има ли праг на парите, които мога да получавам чрез банков трансфер?

Благодаря за отделеното време и съжалявам за множеството въпроси! :D
#1 | 19.02.2024, 08:41
Публикации: 266 / 67
Трябва ли да плащам данъци? - естествено. Много малко са доходите, върху който не се плаща данък, но дохода от търговия не е сред тях. Нещо повече - доходът от търговска дейност на физическо лице, което не е регистрирано като ЕТ, се облага с 15% данък.

  има ли някакъв конкретен праг, който трябва да надскачам чрез продажбите или това няма значение? - няма. Почва се от първата стотинка. Освен ако нямате ТЕЛК 50% или над 50%.

 Как точно се случват нещата? - събирате документи, подавате декларации, спазвате срокове.... Четете законите или плащате на някой, който ги е чел.

 ако продавам онлайн - трябва ли да се самоосигурявам? - трябва. Физическите лица, упражняващи търговска дейност без регистрация като ЕТ, подлежат на задължително осигуряване.

Възможно ли е да ми спрат паричното обещетение, което получавам от трудовата борса - не само възможно, но и сигурно. И причината няма да са банковите преводи, а регистрацията като самоосигуряващо се лице (която, както казах, е задължителна)

ако получавам банков трансфер от чужбина от хора, които не са ми роднини? - само по себе си това не е наказуемо, но.... При проверка ще установят, че сте упражнявали търговска дейност и ще трябва да платите спестените данъци и осигуровки с лихвите. И вероятно в по-висок размер от този, ако ги бяхте изчислили и внесли навреме.
Дали ще Ви хванат - не мога да кажа НАП вече събират данни от всякъде. Не съм сигурна каква информация получават от банките за такива чести преводи от "непознати" лица.

Накрая - когато чуя за продажба на стоки и услуги извън страната, винаги се замислям дали не е нужна регистрация по ДДС или някаква друга допълнителна регистрация
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група