Износ за САЩ

04.04.2024, 11:10 135 0

04.04.2024, 11:10
Публикации: 20 / 1
Здравейте!

БГ фирма продава на швейцарска фирма стоки, които се изнасят в САЩ - до адрес на представителство на швейцарската фирма там. Условията по доставката са EXW - т.е. франко завода на БГ фирмата (тогава и рисковете, свързани със стоката се прехвърлят на купувача). Има поръчка от клиента в началото на март 2024, на 20.03.2024г. издаваме фактура / invoice, правим митническото освобождаване на стоките за износ и същите са натоварени на камион на 21.03.2024. От там пътуват до София, после се претоварват и заминават за Хамбург, от където ще пътуват с кораб до САЩ.
Сега клиентът иска да "осъвременим" фактурата.... Можели да приемат такава, но с датата на вдигането на стоките от Хамбург???- вероятно ще се натоварят на кораба на 09.04.2024г.
БГ фирмата няма ангажимент към спедицията и транспорта - всичко се организира от Клиента ни. Според мен нямам основание да променям фактурата - същата е издадена, когато са вдигнати стоките от България и издадената тогава фактура е представена и пред БГ митницата. Подписали сме протокол за предаване на стоките на транспортната фирма, която ще кара стоките до София и после до Германия, има и CMR за транспорта до Германия. Очакваме да ни изпратят транспортен документ за морския транспорт (коносамент), както и да се актуализира информацията в системата на митниците, че износът е осъществен (сега е със статус вдигнати стоки)

Моля за съвет, дали аз пропускам нещо.
Благодаря предварително!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група