Благодаря на всички, които се включиха в темата. Да, става дума за Лидл и за СИРВ с изчисляване на 4 месеца. Вътрешните правила доскоро бяха, че работещите на 4 часа могат да работят 6 часови смени макс, а работещите на 6 - макс на 9 часа. Сега това правило го промениха и работещите на 4 и 6 часа могат да карат смени до 11,5 часа.
Съпругата ми работи без прекъсване в Лидл от 09.12.2009 година, но забелязах, че на ведомостта за заплатата са променили датата на започване на работа във фирмата на 2011 година. Не мога да си обясня защо, но както и да е. Съпругата ми е подала предизвестие за напускане и ще работи до края на май. Имаме абитуриент и си е пуснала оставащите дни от полагаемата отпуска от 24.май с очакването да не се връща на работа след отпуската. Четиримесечния срок на изчисляване на СИРВ започна март и ще приключи в края на юни. За март има изработени 5 часа в повече, за април има 2,5 часа в повече. За май натоварването с извънредни часове е още повече - първата седмица има общо 24:15 часа, за втората 28 часа, за третата 24 часа. По мои груби сметки до края на май ще се съберат поне 20 извънредни часа, които няма как да й бъдат върнати до края на юни (четиримесечието) защото тя напуска. Въпроса ми е дали тези извънредни часове ще й бъдат платени, след като СИРВ приключва след месец? Ако трябва да бъдат платени, това кога ще стане - със заплатата за май, или ще й ги платят като приключат четиримесечието?
Както стана ясно, съпругата ще приключи месеца (а и предните два) с доста извънредни часове, но управителя на филиала вместо дай даде още един почивен ден, казал, че отпуската й свършва на 30.05 и я иска на 31.05 на работа. Да, знам, че закона го позволява, но човешко ли е?