Данък материална награда от томбола

06.07.2024, 11:01 151 0

06.07.2024, 11:01
Публикации: 39 / 0
Здравейте, ако може да се допитам до Вас във връзка спечелени награди в т.н. томболи, които са организирани от ЮЛ, като ще разгледам два казуса.

Първи казус: печели се смартфон от мобилен оператор. Подписва се протокол за предаване и обработване лични данни, където ясно си пише, че причината е законовото основание мобилния оператор да  декларира данъка, мисля че беше по чл. 38, ал. 4 от ЗДДФЛ. Тук не би трябвало ФЛ, което е спечелило да декларира нищо и да внася.

Втори казус: печели се материална награда в размер на 120 лв. Подписва се протокол между маркетингова агенция, която обслужва ЮЛ, която организира томболата. В протокола няма ЕИК, нито на ЮЛ организатор, нито на маркетинговата агенция, а само техните имена. Присъства изречение от вида "Спечелилия наградата носи отговорност съгласно законодателството относно деклариране получаването на наградата и  заплащането на  данъци ( ако има такива)". Тук възникват няколко въпроса по този казус. Първият  разбира се, дали ФЛ трябва да декларира с ГДД през 2025 г. за 2024 г., тези 120 лв.? Вероятно при подаване на ГДД, трябва да се попълват и данните на организатора или маркетинговата агенция, т.е поне ЕИК и МОЛ. Как евентуално това ще стане, след като официално по протокол, тези данни липсват и до колко е нормативен този протокол, без присъствието на ЕИК и МОЛ на ЮЛ? И третия въпрос, защо тук ФЛ носи отговорност да декларира, а в Казус 1 няма ангажимент да декларира наградата?   Имам блед спомен, че преди време го промениха, ако не се лъжа ЮЛ/организатора, да поема отговорност за деклариране на  наградите над 100,00 лв. и да плаща 10% данък за тях.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група