Майчинство след обезщетение за безработица

Вчера в 20:11 32 1

Вчера в 20:11
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Имам няколко въпроса, свързани с обезщетение за безработица и обезщетение за бременност и раждане след това.

1. При освобождаване в изпитателен срок (има вероятност да се случи на втори месец от започнването) имам право на обезщетение за безработица в размер на 60% от среднодневния осигурителен доход за последните 24 месеца, нали така? Като съм осигурявана на МОД и за ОЗМ за над 12 месеца от последните 18 месеца.

2. Имам 10 години непрекъснат осигурителен стаж с осигуряване за безработица, но преди него имам 3 спорадични осигурявания за безработица, последното от които е повече от 3 години преди започване на тези 10 години непрекъснато осигуряване. Тези спорадичните (сумарно са към 12-13 месеца) включват ли се към непрекъснатите 10, за да може общо да събера 11 години и да имам право на обезщетение за безработица за 10 месеца (а не за 8 месеца)?

3. Ако взимам обезщетение за безработица, то не съм осигурена за общо заболяване и майчинство, нали така? Мога ли сама да се осигурявам за ОЗМ?

4. Също, ако се възползвам от обезщетението за безработица за 8 или 10 месеца и след това започна работа на трудов договор, колко време трябва да съм на ТД, за да мога да изляза в майчинство?

5. Ако изляза в отпуск по майчинство, то какъв ще ми бъде размерът на обезщетението за бременност и раждане, ако съм получавала обезщетение за безработица преди това (при условие, че 24 месеца преди безрботицата съм осигурявана на МОД )?

Предварително благодаря!
#1 | Вчера в 21:31
Публикации: 9529 / 1616
1. Да. Ако последните 3 години не сте получавали обезщетение за безработица.
2. Сумира се общия стаж с осигуровки за безработица от 01.01.2002 г насам.
3. Не сте. Не можете. Е, има начини да се самоосигурявате, но те изключват получаване на обезщетението за безработица
4. Теоретично 1 ден. На практика - желателно е повечко.
5. Не зная какво имате предвид под МОД - минимален или максимален осиг.доход. Ако е минилалния - то майчинството ще е МРЗ. По- малко не може. Ако е максимума - смятайте средното от 24 месеца назад преди месеца на 45-дневния болничен, като за месеците с ТД вземате МОД, а за месеците на борсата - МРЗ.
Моля!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група