Проблеми при напускане и друго

Днес в 17:32 62 2

Днес в 17:32
Публикации: 2 / 0
Здравейте, моля за съвет. Имах трудов договор до 30.09.24, който не желая да стане постоянен. Напускам и искам да ми бъде изплатен платения отпуск. Работодателя има практика да НЕ изплаща на абсолютно никого платени отпуски. Това е от години и даже не е тайна за повечето от служителите. Само целогодишните работници излизат в платен отпуск, на сезонните - нищо. Опитаха се да ми пробутат молба за платен отпуск от 17 до 30.09, не подписах. Имам изработени 270 часа за септември, и дори не търся извънреден труд, искам да ми платят отпуска само. Пуснаха ми доп. споразумение с дата 25.09 до 17 октомври което подписах. Казаха че това е единствения начин да ми платят нещо, и че не трябва да работя до 17.10. И отново настояваха да подпиша фалшивата молба за отпуск, отказах категорично! Има ли някаква  уловка и може ли да ме прецакат. Мога да докажа с графици и докумети реално изработените часове на цял отдел, също ощетени, но не искам да става грозно. Те вече имаха проверка по сигнал от инспекция по труда през април, но явно не ги "възпитава". Имам остатък за пълна борса и не искам да ми объркат документите и забавят регистрацията. Моля за съвет, за какво да внимавам и как да постъпя? Дали направо да подам сигнал до ИТ и само за мен ли може да бъде или да цитирам всички ощетени? Благодаря предварително!
#1 | Днес в 19:54
Публикации: 4557 / 769
Това допълнително споразуминие е само за удължаване на срока ли?
Щом са ви казали, че не трябва да работите до 17.10. са искали да направят някаква врътка, хем да ползвате отпуск, хем да не ползвате, ама каква е идеята...?!?
От друга страна неходенето на работа само залади "казаха ми" е рисково за вас, понеже може да кажат, че сте в самоотлъчка и т.н., но предвид горното едва ли ще стане.
Така или иначе, "неходенето" на работа не е равнозначно на отпуск и дължимите пари за неползван отпуск (ако има такъв) остават дължими.

Каквото и да направите, след напускането бих пратил едно писмо с желание за изплащане на обезщетението, може и чрез нотариус.

Между другото, по груби сметки на ум, извънредният труд за септември (118 часа) ви е съизмерим с колкото биха ви платили за неползван отпуск до септември (15 дни), ако не сте ползвали никакъв. Е, има разлика, но горе-долу.


#2 | Днес в 20:07
Публикации: 2 / 0
Идеята за доп. споразумение според мен е била да го заличат, ако подпиша молбата за отпуск в септември със задна дата?  Иначе и да не ходя до 17.10 щом не съм го ползвала и не е платен,  пак ми дължат сумата му.
И аз не разбирам какъв беше проблема да ми пуснат на 01.10  заповед за освобождаване с текст на лицето да се изплатят колкото там дни неползван отпуск?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група