Проблем с ГДД и НАП

12.09.2012, 21:18 5114 2

12.09.2012, 21:18
Публикации: 2 / 0
Здравейте. Попаднах в една много неприятна ситуация,която вече месец ми коства страшно много нерви. Малко обяснение. Имам подписан договор и работя във фирма А,която от своя страна ме "отдава под наем" на фирма Б. С фирма Б аз нямам никакви договорни отношения. Заплатите си ги получавам от фирма А. Зa постигнати добри резултати обаче фирма Б в продължение на няколко месеца ме награждава с определени суми под формата на бонуси. На тези бонуси са внасяни 10% данък авансово. При попълване на ГДД за 2011г съм представил служебни бележки за заплатите от A и бонусите от Б. Тъй като пак казвам нямам никакви договорни отношения с Б (и по препоръка на тяхното ТРЗ) попълних ГДД с приложение 6. Там,обаче няма къде да упомена авансово внесените 10% и след няколко месеца получих "покана за доброволно изпълнение". От НАП ме 'канеха' да платя сума,която беше точно 10% от получения бонус,която вече е внесена. След посещение в което отново им показах служебните бележки от НАП се съгласиха,че тази сума не е дължима и достигнаха до заключението,че трябва да попълня нова ГДД този път с приложение 3. Писах обяснения,подадох нова ГДД с 3ката. Според него обаче се получава,че аз имам да получавам от НАП надвнесена сума. Писахме пак някакви заявления с банкова сметка на която да ми бъдат преведени парите (аз си знаех,че правя грешка тогава и трябваше веднага да се откажа от тях). След няма и 15 минути последва обаждане от служителка на НАП,която ми обясни,че имаме огромен проблем. Защо от Б внасяли само 10,а не 24 или 25 (ще ви объркам) процента. На базата на какво изобщо ми давали тези пари. Изискаха ми писмено становище от фирма Б. Фирма Б от своя страна е доста голяма организация с повече от 1200 служителя и естествено най-малкото имаха времето/желанието да се занимават с моите проблеми. След водене на паралелни разговори между Б и НАП така и не можах да обясня защо са внасяни само 10% . Жената от НАП ми изисква нова служебна бележка,която е по-специфична и е изрично опоменато ,че данъка е окончателен (може пак да ви бъркам) и не подлежи на деклариране. От счетоводството на Б отказват да издадат такава служебна бележка,тъй като те били стандартни и са издадени за близо 30-40 служителя със същия статус като мен (естествено само аз имам проблем с НАП). От нап ме търсят по няколко пъти на ден и вече започва да ми кипва. Препратих служителката да разговаря със счетоводството на Б,но тя отказа. Продължава да ми иска тази бележка,която няма да ми бъде издадена. В момента съм поставен между чука и наковалнята без моя вина. Аз съм подал декларация с всички налични документи. Не знам какво повече да правя. Обажданията са в работно време и пречат да се концентрирам върху нея. На практика аз мога ли да бъда изкаран виновен за нещо и да претърпя санкции,защото вече сериозно обмислям възможността да спра да вдигам на жената от НАП?Съжалявам ако въпроса не е за тук.Моля да бъде преместен в правилната секция ако съм объркал нещо.
#1 | 13.09.2012, 07:23
Публикации: 6403 / 1130
Наистина най-добре е да спрете да отговаряте на телефонните обаждания от НАП. Прочетете началото на ДОПК. Там е указано какви права и задължения имате Вие, органът по приходите и фирма Б в качеството им на трето лице. При такъв случай изисквайте писмени разпореждания за всяка информация, която се иска от вас. Така ще предодвратите възможността, след евентуалното представяне на поредната искана бележка, да ви се обадят и да ви поискат нещо друго.
А това, че не отговаряте на телефонните обаждания, може да обосновете с аргумента, че по телефона няма как да се легитимира служителката на НАП и приемате тези обаждания за разиграване. Има си ред за връчване на съобщения. И те са само писмени.
#2 | 13.09.2012, 08:48
Публикации: 2 / 0
Благодаря за отговора. Явно от НАП искат да платя и осигуровки на тази награда, но докато не ме уведомят писмено наистина спирам да контактувам с тях.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група