Деклариране взаимоотношения със свързани лица

Днес в 17:58 67 1

Днес в 17:58
Публикации: 49 / 3
1. Съдружнците във фирма са направили допълнителни вноски по чл.134 от ТЗ. Това къде се посочва в таблицата за деклариране на взаимоотношения със свързани лица в ГДД? Според мен е на ред 4 Задължения към свързани лица – салдо (остатък) към 31 декември на съответната година. Така ли е ? И нали се вписва общата сума, която са внесли двамата съдружници?
2. Единият съдружник е продал на фирмата две свои вещи - материал и ДМА. Материалът е вкаран в производството и е отчетен като разход. На ДМА са начислени амортизации. Това нещо на ред 2 Общ размер на счетоводните разходи от взаимоотношения със свързани лица, ли трябва да го посоча? И каква сума да посоча - само разхода /вложения материал + начислената амортизация/ или цялата сума, която е платена? Притеснява ме, че в таблицана пише "разход", а не "плащане" или "паричен поток". От друга страна, ако посоча само амортизацията, то в следващите 3-4 години трябва да следя точно на нова ДМА каква амортизация е начислена и за я включвам з таблицата...
Дайте едно рамо, моля
#1 | Днес в 18:40
Публикации: 12417 / 2353
"Задължения към свързани лица – салдо (остатък) към 31 декември на съответната година. Така ли е ? И нали се вписва общата сума, която са внесли двамата съдружници?"

Вписва се салдото към 31.12.2024

По т.2 и аз така разбирам нещата - разход е амортизацията, а не цялата сума. Не знам дали бих си играла, често казано - то зависи и от сумата...
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група