ЗДДС за фактури извън ЕС

Днес в 07:57 157 3

Днес в 07:57
Публикации: 7 / 0
Здравейте,

Работя като програмист на свободна професия и се самоосигурявам. Знам, че ако направя 100 000 лв. оборот трябва да се регистрирам по ЗДДС.

Въпросът ми е как точно се променят фактурите и най-вече задълженията ми към НАП след регистрация, имайки предвид, че всички фактури, които издавам са към фирма ИЗВЪН Европейския Съюз (Швейцария)?

Благодаря предварително!
#1 | Днес в 10:30
Публикации: 660 / 128
А какви услуги извършвате?
#2 | Днес в 10:32
Публикации: 7 / 0
А какви услуги извършвате?

Работя като програмист, т.е. пиша код и фактурирам часове извършена работа.
#3 | Днес в 10:49
Публикации: 660 / 128
от ЗДДС
Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.)
(2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект, който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност, то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.

Според мен мястото на изпълнение на услугите е в Швейцария (тоест извън териториалния обхват на българския ЗДДС) и не подлежите на регистрация по ДДС дори да минете прага. Евентуално трябва да си следите задълженията за регистрация в Швейцария.
Но това най-добре го обсъдете със счетоводителя си.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група