Осигуряване на пенсионер работещ по граждански и трудов договор

08.04.2025, 14:48 438 3

08.04.2025, 14:48
Публикации: 35 / 0
Здравейте! Пенсионер на граждански договор, получаващ доходи и по трудови правоотношения има ли право на избор за осигуряване по КСО, или вноските са задължителни, поради наличие на ТД?
#1 | 08.04.2025, 15:19
Публикации: 6741 / 681
По трудов договор - няма избор. Осигуровките са задължителни.
По граждански договор може да няма осигуровки за ДОО, но здравни - задължително - след признати разходи и ограничени до максимален осигурителен доход, като се има предвид - пенсия+трудов+граждански
#2 | 09.04.2025, 11:55
Публикации: 35 / 0
Говоря за Граждански договор и ТД успоредно. На ясно съм със ЗО. Исках да чуя мнение за ДОО дали има право на избор при гражданския договор /евентуално да не се внася/  . Според мен, щом има трудов договор работещия пенсионер се осигурява задължително и по ДОО при извън трудовите правоотношения. Права ли съм?
#3 | 09.04.2025, 11:59
Публикации: 10082 / 1760
Говоря за Граждански договор и ТД успоредно. На ясно съм със ЗО. Исках да чуя мнение за ДОО дали има право на избор при гражданския договор /евентуално да не се внася/  . Според мен, щом има трудов договор работещия пенсионер се осигурява задължително и по ДОО при извън трудовите правоотношения. Права ли съм?
Не, не сте права. Ал.6 на чл. 4 от КСО дава право на всички лица. по ал. 3, т. 1, 2, 4 - 6, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по свое желание.
Работата по ГД + ТД е в ал.3, т.5. Значи и там е по желание
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група