Процент клас в образованието

21.09.2012, 21:43 10378 3

21.09.2012, 21:43
Публикации: 28 / 0
Признава ли се предишен трудов стаж на новоназначен не педагогически персонал в сферата на образованието? Може ли да се коригира ако е е изчислен неправилно в последствие? пр. Назначен прислужник в учебно заведение на който е признат целия предишен стаж.Каква отговорност носи работодателя?
#1 | 24.09.2012, 10:22
Публикации: 1202 / 120
Трудовият стаж се признава за заплащане на клас независимо къде е придобит стига да е на същата или сродна длъжност/дейност. Това какъв вид труд ще признаете за сроден може и във вътрешните си документи да разпишете, но дори и там няма как да използвате отрасъла за аргумент за непризнаване. В крайна сметка сега ИТД стои над всички други договори и документи и КТД и КТ са с минимални стойности, под които не можете да падате, а вписаното в индивидуалния трудов договор вие сте длъжни да заплатите и промяна можете едностранно да правите само в посока на увеличение на заплатата - друга корекция само с двустранно писмено споразумение.
Що касае наказание - не виждам нарушение от гледна точка на трудовото законодателство, но на бюджетната дисциплина - трябва да си видите вътрешните правила и норми на отрасъла - шефа може административно да го смъмрят но не и наказателно.
#2 | 24.09.2012, 22:44
Публикации: 20 / 0
А коментар за тази статия...
Как се изчислява клас за трудов стаж
 
От 1 юли 2007г. е в сила Наредба за структурата и организацията на работната заплата (ДВ, бр.9/2007г., доп. 147 ПМС/2007г., ДВ, бр.56/2007г., ДВ. бр. 83/2007 г.) Министърът на труда и социалната политика издаде и Указания № п.к.25/1/23.07.2007 г. по прилагането й.

В чл. 12 от нея се урежда и допълнителното възнаграждение за "придобит трудов стаж и професионален опит". То доразвива съществувалото възнаграждение за продължителна работа, т.нар. "клас", уреждан от отменената Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения (чл. 3, ал. 2 от НДДТВ). Наредбата не дефинира категорията "трудов стаж и професионален опит". Трудовият стаж е определен в чл. 351 от Кодекса на труда (КТ). Що се отнася до опита, той представлява натрупани знания и умения в процеса на определена дейност, в случая опит, придобит в процеса на работа по трудово правоотношение (към него отнасяме трудовия стаж) по дадена или в рамките на определена професия. Идеята е получаването на възнаграждението да се определя от комбинацията от трудов стаж (като период от работено по трудово правоотношение време) и придобития професионален опит за определена професия, заемана длъжност през това време. Законът цени вече едновременно времето на работа и натрупания в него професионален опит като носители на по-големи възможности за производителност на труда.
Според наредбата:
1. Правото за получаване на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит възниква при придобит трудов стаж и професионален опит не по-малък от една година (чл.12, ал. 9);
2. Размерът на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се изменя на период, не по-малък от една година придобит трудов стаж и професионален опит (чл.12, ал. 10);
3. Конкретният размер на допълнителното възнаграждение се определя на база на минимален размер, който е определен с ПМС №147/29.06.2007 г. и е 0.6% за всяка година трудов стаж и професионален опит;
4. Това възнаграждение се заплаща за действително отработено време в рамките на съответната месечна продължителност на работното време само по основното трудово правоотношение, а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време (чл.12, ал. 8).
Във връзка с въпроса на читателката:
1. При определяне продължителността на трудовия стаж и професионалния опит, за които се изплаща допълнително трудово възнаграждение, работодателят отчита и трудовия стаж на служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на КТ на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия (чл.12, ал. 4);
2. Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията по ал. 4, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за организация на работната заплата в предприятието (чл.12, ал. 5).
В случая на читателката:
1. Работодателят е длъжен да изплаща това възнаграждение в процент, не по-малък от 0.6% за всяка година трудов стаж и професионален опит, както следва:
А) За всяка натрупана година трудов стаж за времето от началото на трудовия й път до 1.07.2007 г., независимо от това, че предходната работа може да не е същата, сходна или със същия характер работа. За времето преди влизането на наредбата в сила работодателят не може да ревизира натрупания трудов стаж, той трябва да се приеме какъвто е. Това е така, защото наредбата е материално правна норма, която действа за в бъдеще и няма обратна сила.Б) За периода след 01.07.2007 г. ще се прилага чл. 12, ал. 4 от наредбата.
В крайна сметка при преминаване от едно в друго предприятие общият трудов стаж и професионален опит на работника, въз основа на който ще се определя конкретният размер на допълнителното възнаграждение, ще бъде сбор от трудовия стаж преди 01.07.2007 г., такъв какъвто е, и след 01.07.2007 г., ревизиран от работодателя на базата на условията, определени в браншов колективен трудов договор или във вътрешните правила за организация на работната заплата.
юрист  Чавдар Христов
#3 | 25.09.2012, 11:28
Публикации: 1202 / 120
А ето и официалното тълкуване по същото време на МТСП:

Скрит текст :

/малко като играта "открийте 10-те разлики в картинките"/


На Чавдар Христов често пъти желанието му като официален юрист на КНСБ да изглежда по-социално се сблъсква с недомислиците, които приема на масата на тристранката....ха иди и разбери сега "КЪДЕ СБЪРКАХМЕ" ...и не забравяйте че в съда се решава според официалните нормативни д-ти в ДВ, а не според статиите във в. СЕГА  :thumbup:
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група