Осигуряване на управител пенсионер в ЕООД без ДУ + осиг. на ЕСК в UK и Б-я

Вчера в 19:03 55 1

Вчера в 19:03
Публикации: 36 / 0
Здравейте колеги - чета, чета и не мога да разбера има ли утвърдена практика с тези управители пенионери, с които дори няма сключени договори за управление, щото са "майки и татковци" на собствениците на капитала. В подобна дилема съм, моля за мнение по първи въпрос :

1. Трябва ли да я осигуряваме тази мама пенсионерка, като управител и ако да, то за какво.
Не виждам как е възможно да имаш управител без ДУ :smile1:

И второ питане:

2. ЕСК е СОЛ във UK, ако правилно разсъждавам, няма как да го осигуряваме и в България, но все пак, трябва ли да подам декл. 5 за започване на дейност през неговото ЕГН, защото имайте предвид, че дружеството едно време е било ООД до 2011г. и там мама пенсионер е била съдружник и всички Окд 5 са подавани през нея, нищо, че в един момент тя "излиза от играта" през 2011г. и става ЕООД, прикачвам снимка, за да ме ориентирате имаме ли активна дейност или нямаме, според мен-нямаме, ако гледаме през нейното ЕГН, а защо са подавани декларациите през нея и защо е осигурявана, като СОЛ до 2021г., също не чаткам или ми куцат знанията, или на предишните колеги им куца нещо  :blink:

Благодаря  :good:
#1 | Вчера в 20:54
Публикации: 10246 / 1804
В това,  което сте прикачили, се вижда,  че лицето упражнява дейност като съдружник в ООД от 02.2019 до м.11.2021. За това време не внася осигуровки по КСО (вероятно само ЗЗО).
Ако не е била съдружник през този период, не ми се вярва ОКД5 за възстановяването на дейност да е приета. Проверете все пак до кога е била съдружник? Дали след 2011 не се е "върнала в играта"?
Ако не е била съдружник, а само управител в периода 2019-2021, то:
- няма основание за самоосигуряване.  Още по- малко като съдружник
- не може да е управител без ДУ или ТД. Управлението като СОЛ е "привилегия" само на съдружниците или ЕСК.
- щом не може да е СОЛ, а се изисква ДУ или ТД, не може да избира "само здравно", а се осигурява за всичко - пенсия, ОЗм, за безработица, за ТЗПБ и естествено ЗО.
Вижте историята. Другото е чешене на езици
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група