Запитване за окд-5

Днес в 11:37 110 2

Днес в 11:37
Публикации: 1 / 1
Здравейте, имам следните въпрос:
Въпросите ми са провокирани от това, че в момента провеждам инвитро процедури и може би другата година ще изляза в майчинство.
-Регистрирана съм като безработна, и ще получавам парич-то обезщетение от НАП до 6.7.25г.
Въпроси:
-Искам да се регистрирам като СОЛ физ. лице, само с Булстат / или като ЕООД от 27.6.2025. Мога ли да подам док. за регистрация в ТР сега, въпреки че имам рег. за парично обезщетение, или първо трябва да го прекратя и после да се регистрирам?  Или това не влияе на регист. ми за парично обезщетение в отрицателен аспект, а водещо е започването на дейност с подаване на ОКД-5?
2. Декларирането на започването на дейност, обвързано ли е с издаване/ получаваме на фактура? Имам в предвид получен приход или направен разход, или не е? Примерно- имам продажба на 16.8.25, и от тогава тр. да започне дейността и това посочвам в ОКД-5; имам раход за софтуер и от тогава започва дейността
3. Или пък след като се рег. в ТР, подавам ОКД-5, от 7.7.25, за да нямам прекъсване в осигуряването и си плащам О.В., въпреки че няма да имам доход в началото.
5. Или пак подавам ОКД-5 от 7.7.25 и обявявам че нямам дейност? А като имам дейност го декларирам в 7 дневен срок.
Моля да получа отговори по горепосочените точки както съм ги поставила.
#1 | Днес в 11:56
Публикации: 10273 / 1808
ОКД5 се подава когато почнете да упражнявате дейност. "Упражняването на дейност" е не само издаването на фактура :)
По първия въпрос - наистина определящо е подаването на ОКД5 (началото на дейност), а не регистрацията в БУЛСТАТ. Доколкото обаче в БУЛСТАТ се регистрирате когато се предвижда старт на дейност, аз бих изчакала с регистрацията до края на обезщетението за безработица
По петия въпрос: от това "Или пак подавам ОКД-5 от 7.7.25 и обявявам че нямам дейност" няма никакъв смисъл
#2 | Днес в 12:08
Публикации: 10273 / 1808
"Искам да се регистрирам .....или като ЕООД от 27.6.2025."
Това не ги видях.
ЕООД може да регистрирате и сега. Или поне от сега да задвижи те нещата, защото процедурата отнема няколко дни. Щом искате от 7.7. да стартирате само осигуряване, до тогава фирмата трябва да е вписана в ТР

ПП. Днес не е ли 30.06. или бъркам?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група