ЕТЗ-т.12 в прил.1при две основания за промяна на трудов договор

Вчера в 09:23 454 5

Вчера в 09:23
Публикации: 4 / 0
Бихте ли писали при промяна на длъжност и основна заплата ,кой код да се избере в т.12 на ЕТЗ.От НАП ми казаха-питай ГИТ;от ГИТ-да пусна 2 допълнителни споразумения,защото в ЕТЗ за с различни кодове :blink:
#1 | Вчера в 10:56
Публикации: 4831 / 869
Да, бе, ако се изменят пет неща ще пускаме пет ДС?!?
Според мен е водеща промяната на длъжността, от която следва промяна на заплатата... ама знам ли...
#2 | Вчера в 11:15
Публикации: 2 / 0
Вчера и аз имах подобен проблем с допълнително споразумение за промяна на работното време и на възнаграждението. От НАП също ме препратиха към Министерство на труда и социалната политика (МТСП), откъдето ми отговориха, че може да се подаде само с кода, който е водещ за случая по преценка на работодателя и няма нужда да се подава информация и по друг код.
Давам линк към отговор на МТСП по подобен казус. Номерът на въпроса е 5347.
https://www.mlsp.government.bg/vprosi-i-otgovori-po-kategorii
#3 | Вчера в 12:30
Публикации: 239 / 54
Не го намерих , точно 5347 го няма
#4 | Вчера в 13:49
Публикации: 2 / 0
Извинявам се, обърнала съм цифрите. Вярното е 5437.
Ето текста.
3.06.2025 ID:5437
Уважаеми дами и господа, Във връзка с въведените от 01.06.2025 г. нови кодове за подаване на уведомления при сключване на допълнителни споразумения по трудови договори, моля за разяснение относно следния казус: В случай че с едно допълнително споразумение по чл. 119, ал. 1 от Кодекса на труда се променят едновременно длъжността на служителя и размерът на основното му трудово възнаграждение, с кой код следва да бъде подадено уведомлението към НАП: • Код 19 – за промяна на възнаграждението; • Код 21 – за промяна на длъжността; • Необходимо ли е подаването на повече от един запис с различни кодове, за да се регистрират различни промени, договорени с едно ДС и влизащи в сила от една и съща дата. • Необходимо ли е изготвянето на две допълнителни споразумения (едно за промяна на възнаграждение и едно за промяна на длъжността), които да се подадат със съответните кодове Ще Ви бъдем благодарни за официално становище по въпроса, с цел правилно и законосъобразно изпълнение на задълженията на работодателя. С уважение, ХХХ

Съгласно чл. 119, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) трудовото правоотношение може да се изменя с писмено съгласие между страните за определено или неопределено време. Според чл. 10, ал. 1, т. 2, букви „в“, „г” и „ж”от Наредбата за вписване в регистъра на заетостта (НВРЗ) работодателят и органът по назначаването подават електронен трудов запис съгласно приложение № 1 в тридневен срок от изменение на трудовото правоотношение относно размера на основното трудово възнаграждение, кода на заеманата длъжност по Националната класификация на професиите и длъжностите и продължителността на работното време. Съгласно Указанията за подаване на данни за електронен трудов запис в поле 12 от електронния трудов запис (ЕТЗ) се попълва код за основание за сключване на трудовия договор или за изменение на трудовото правоотношение. Възможно е няколко изменения на трудовото правоотношение да се извършат с едно допълнително споразумение. В тези случаи в поле 12 от ЕТЗ следва да бъде попълнен съответния код за изменението, което е водещо в конкретния случай и е посочено като такова в допълнителното споразумение.НС
#5 | Вчера в 16:17
Публикации: 239 / 54
 :good:
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група