Подаване на майчинство след една година

Вчера в 17:24 61 1

Вчера в 17:24
Публикации: 7 / 0
Здравейте, имам доста особен казус. На 10.09.2024 г. родих, на следващият ден бебето ни почина. Получих болничният, който е 42 дни след раждането и започнах нова работа. Като бях ходила до НОИ да попитам на какво имам право след такава загуба и тогава служителката ми отговори, че имам право само на болничен от ЛКК и може да ми бъде издаван докато лекаря ми прецени.Сега почти една година след загубата аз съм съкратена по чл.328 и пуснах документи за обезщетение за безработица. Като това обезщетение е 18 лв. на ден, защото не са минали 3 години от последното ми обезщетение, за което бях забравила. Въпросът ми е дори и след една година след раждането на детето ми аз имам ли право на майчинство или не? Като аз бях осигуряван и на трудов договор преди да родя.
#1 | Вчера в 17:39
Публикации: 308 / 86
КСО, чл.50, ал.3
 Когато детето е родено мъртво, почине, е настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на парично обезщетение до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, срокът на обезщетението се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичането на срока по ал. 1 това обезщетение се заплаща като обезщетение за бременност и раждане.
До  410-ия ден, броено от болничния 45 дни преди раждането, т.е. до година след раждането обезщетението по цитираната алинея е както за бременност и раждане. Ако продължавате да сте неработоспособна, следващите болнични са като за общо заболяване и ако продължат по-дъго ще Ви пратят на ТЕЛК.

За да Ви съкратят по чл. 328 значи сте се върнала на работа  /изключвам закриване на предприятието/. Т.е. Вашата работоспособност е била възстановена и вече не може да Ви издават болнични на това основание
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група