Въпрос относно предварителното деклариране на данни чрез електронната услуга на НАП

Вчера в 12:28 243 2

Вчера в 12:28
Публикации: 106 / 2
Здравейте
Фирмата ни си купува Бус Фиат Фронтера, за собствени нужди /товарен, в талона си пише N1/
Според мен товарен автомобил не е стока с висок фискален риск, за собствена употреба е и не е с товароносимост над 3,5 тона
Но не съм имала такъв случай и реших да се консултирам с горещия телефон. Според тях ДА, трябва да се декларира
Има възможност за доброволно деклариране така, че е е драма ако го декларирам. Въпроса е че освен 8703" Пътнически  автомобили и други автомобилни превозни  средства, предназначени за транспорт  на хора (различни  от  тези  от  № 8702), включително товаропътническите и състезателните автомобили" няма друг код
Ако декларирам така ще подам некоректна информация
Моля, за вашето мнение какво трябва да правим
Благодаря
#1 | Вчера в 14:45
Публикации: 106 / 2
Моля, кой  код са товарни автомобили N1 и стока с висок фискален риск ли са
Благодаря
#2 | Вчера в 16:59
Публикации: 12705 / 2445
Моля, кой  код са товарни автомобили N1 и стока с висок фискален риск ли са

Здравейте,
посочвате, че купувате товарен автомобил за собствени нужди. Погледнете чл.13   от Наредба Н-5 от 29 септември 2023 г. и обърнете внимание на изключенията. Отделно от страницата на НАП :
"Изключения:
В чл. 13. (1), т. 1- 4 от  Наредба Н-5 от 29 септември 2023 г. са дефинирани изключения за:

- превозите за крайно потребление - придобиване на стоки за собствени или лични нужди, които не са предназначени за последваща продажба или производство"

https://nra.bg/wps/portal/nra/kontrol/fiskalen-kontrol/predvaritelno.dekl.danni

Не мога недвусмислено да Ви кажа къде е в номенклатурата и дали е там Вашият товарен автомобил, но и да е мисля, че попадате извън условията за деклариране.

И извън конкретния въпрос - пишете , че "Според мен товарен автомобил не е стока с висок фискален риск, за собствена употреба е и не е с товароносимост над 3,5 тона"
Всъщност тази товароносимост се отнася до автовоза, а не до вашето превозно средство.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група