Обезценка на ДМА

Вчера в 23:06 16 0

Вчера в 23:06
Публикации: 43 / 0
Здравейте, Колеги. Един бърз въпрос, понеже не успях да намеря подробна информация, понеже повечето колежи и колежи не са правили обезценка на ДМА, след въвеждане на амортизацията в бюджета. Та въпросите са два. Първият ми въпрос е, понеже имам ДМА, чиято балансова стойност в Амортизационния план е с напълно начислена амортизация, която е натрупвана в група 24  и съответната сметка, реално подлежат ли  на процедурата за обезценка и преоценка на ДМА?  Чета т. 16.24 от ДДС № 20/2004, където пише: "При извършването на прегледа за обезценка, отчетната стойност на актива се съпоставя с текущата възстановима стойност, съответстваща на оставащия полезен срок и потенциал на икономическа изгода на актива. Ако отчетната стойност е по-висока, тя се коригира до размера на текущата възстановима стойност" .   Ако правилно разбирам, че след като е изтекъл определения полезен срок, т.е  актива е напълно амортизиран  в амортизационния план, реално той не подлежи на  евентуално завишава на стойността на актива, т.е на процедурата обезценка и преоценка.        Вторият ми въпрос е дали може да кажете, дали трябва да се наеме задължително външен оценител или може  изцяло с вътрешна комисия, която да изготви някакъв доклад до директора?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група