Позиция в ЕООД при работа като контрактор

Днес в 09:23 123 4

Днес в 09:23
Публикации: 7 / 0
Здравейте,

Регистрирам ЕООД за работа като контрактор. Ще си работя сам и искам всичко заработено да си го изплащам като възнаграждение. Въпросът е като какъв трябва да се водя:
- СОЛ
- СОЛ с личен труд - според мен е най-удачният избор за мен.
- ДУК - доколкото разбрах, нямам право да "работя", ако съм такъв, а само да управлявам. Следователно не ме устройва.

Проблемът със СОЛ с или без личен труд е, че счетоводителя казва, че не е редно да си задавам възнаграждание много по-високо от максималния осигурителен праг. Което аз лично не разбирам защо. Доходът ще е над 10 хил. лв. и мен не ме устройва да си изплащам само 4-5 хил. възнаграждение. Според него трябва да е така, и останало да си изплащам като дивидент. Според мен няма проблем да си изплатя цялата сума, а и така правят мои познати. Сумата над 10 хил. лв. е "нормална" за моята професия дори на ТД, т.е. не става дума за някаква измама и укриване на данъци. Но доколкото разбрах така мога да си спестя 5-те % дивидент, и затова искам да го направя така.

Мнения?
#1 | Днес в 09:51
Публикации: 10627 / 1884
не е редно да си задавам възнаграждание много по-високо от максималния осигурителен праг
Никъде няма такова ограничение.  Може да е подозрително, може да Ви направят проверка, но какво от това. Не е забранено. Щом професията Ви е такава, какъв е проблема?
Е, не си плащайте 100% от приходите за личния труд - оставете малко за фирмени разходи, за данъци :)

СОЛ с личен труд - според мен е най-удачният избор за мен
 👍
#2 | Днес в 10:13
Благодаря за потвърждението. И аз така си мисля, а и така работят мои познати от години. Е, разбира се, не са им правили проверки засега, но както казах, това заплащане се счита за нормално в моя сектор.

Значи направо започвам като СОЛ с личен труд.  :good:
#3 | Днес в 11:40
Публикации: 4990 / 910
Не разбирам от СОЛ-ове и дивиденти, но направихте ли си една прогнозна годишна сметка при висок личен труд и нисък дивидент и при нисък личен труд и висок дивидент какво ще се получи? :)
#4 | Днес в 12:30
Не разбрах въпроса? Аз във всички случаи ще се осигурявам на МаксОД, така че като си изплащам личен труд плащам 10% данък. А ако си оставя по-голяма сума и я изплащам като дивидент ще трябва да платя още 5%. Това и искам да избегна в крайна сметка. Така че не виждам как с дивидент може да ми излезе по-евтино.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група