Здравейте,
Според калкулатора "Калкулатор: Кое е по-изгодно ЕООД или freelancer?"
https://kik-info.com/danatsi/freelancer-eood.php, ако имаме:
1. дадено физическо лице
2. регистрирано като упражняващо свободна професия от някоя от категориите с 25% Нормативно Признати Разходи
3. с доход €100 на месец
4. в калкулатора не отбелязваме "Осигурен(а) за общо заболяване и майчинство"
5. в калкулатора не отбелязваме "Осигурителният доход ще се изплаща като възнаграждение през ЕООД"
6. другите полета оставаме на 0 евро
то това ФЛ следва да плаща €153.08 данъци и осигуровки, с други думи ефективното ниво на данъка му е 153%. Трябва да дава на НАП пари (€53.08), които не изкарва като месечен доход. Като тръгне да изкарва €154, тогава вече държавата благоволява да му остави €0.92 на месец, с които да живее.
Този извод правилен ли е? Проверих и в други калкулатори и получих много сходни резултати, но да не линквам други счетоводни сайтове предвид че сме във форума на Кик.
Ако някой се чуди това случва ли се: въпросът ми беше зададен от чужденка от ЕС, която работи почасово онлайн като преводач, но доста рядко. Преместила се е тук за известно време при българския си съпруг и иска да си плаща данъците и осигуровките в България както си му е реда. Аз
не съм счетоводител, но съм имал фирми тук, помагал съм на НПО с някои документи в Агенция по Вписванията и подобни, затова реших да видя дали не мога да отговоря на въпроса ѝ. В чужбина често има минимален праг, под който не се плащат нито осигуровки, нито данък доход (често са 2 отделни прага) и това да плащаш повече, отколкото печелиш заради Минималния Осигурителен Доход без долен праг не можах да го повярвам като го видях, затова задавам въпроса.