Търся колеги, които водят счетоводство на ДЗЗД със съдружници - юридически лица.
Интересува ме по-точно осчетоводяването на застрахователни полици за гаранции за изпълнение на договори за СМР и на застрахователни полици за гаранции за възстановяване на авансово плащане по тези договори. В полиците застраховащ и застрахован е ДЗЗД-то, бенефициент е възложителят по договорите за СМР. Полиците и добавъците към тях са плащани директно от сметките на фирмите съдружници. Аз водя счетоводството на ДЗЗД-то и на единия от съдружниците. Това ми е първото ДЗЗД, с което се сблъсквам. Където каквото съм намирала като информация за водене на счетоводство на ДЗЗД съм чела, но все още ми е мътно и не се увствам в свои води. Проблемът, който възникна е, след като разбрах от счетоводителя на другия съдружник, че е отразил платените от тяхната фирмена сметка застраховки на ДЗЗД-то като разход на тяхната фирма, а не като вземане от ДЗЗД-то. Аз съм осчетоводила в ДЗЗД-то всички полици като разходи за бъдещи периоди, до момента на приключване на дейностите по договорите когато признавам разхода, а плащанията направени от едната и другата фирма съм сложила на разчет в ДЗЗД-то като задължение аналитично от всеки от съдружниците. Респективно в съдружника, чието счетоводство водя имам разчет аналитично вземане от ДЗЗД-то за размера на платените суми за разходи на ДЗЗД-то.
Реално разчетите на ДЗЗД-то с другия съдружник не ми „равнят“, защото според колегата застраховките не са разход на ДЗЗД-то, а на съдружника, който я е платил. Кой подход за отчитане на разходите е правилен?