Здравейте и простете невежеството ми, но как е коректно да се попълни клетка 21 от Декларация образец номер 1, в конкретния случай аз съм СОЛ, започнало дейност на 14.01.26, осигурявам се върху минимума. За месец януари имам 13 работни дни. Въпросът ми е, трябва ли да въведа все още актуалния МОД от 550,66 Евро или трябва да сметна пропорционално на отработените дни - (550,66 / 20) * 13? В наредбата за обществено осигуряване на СОЛ, чл. 4, ал. 1, пише "Минималният размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, които не
упражняват трудова дейност през целия месец, се определя пропорционално на работните дни
от месеца за периода, през който е упражнявана дейността.", което разтълкувам като втората опция, но Наредба 13 и указанията за попълване на декларация 1 конкретно се позовава на чл. 6, ал. 2 от КСО, където се споменава "минималният месечен размер на осигурителния доход през календарната година за самоосигуряващите се лица", и няма препратка към наредбата за обществено осигуряване на СОЛ, което интерпретирам по следния начин - въвежда се МОД независимо от отработените дни и системата изчислява пропорционално, на база на въведените данни за отработени дни.
Благодаря предварително.