Неизплащане на заплата?

17.02.2026, 17:51 621 8

17.02.2026, 17:51
Публикации: 4 / 0
Здравейте,

Имам един по-интересен казус.
След НГ, шефът ми продаде фирмата, в която работя, на нов собственик, който явно има намерение да я закрие и съответно не ми изплаща заплатата и не ми внася осигуровките от НГ насам. Имам предизвестие от него за съкращение по чл. 328, ал. 1, т. 2, считано от 06.03.2026. Въпросът ми е как мога да го накарам да ми изплати заплатите от НГ до тази дата? И доколкото знам, ако в едномесечен срок не започна работа на друго място, ми дължи още една брутна заплата като обезщетение. Съответно като не ми е плащал и здравните осигуровки, това не се ли води нарушение, след като съм на трудов договор към него?

И един въпрос относно оформянето на трудовата книжка - задължително ли е, след като трудовите книжки вече са елкетронни?
#1 | 17.02.2026, 19:26
Публикации: 5042 / 924
Ако сте работили към 01.06.2025 г. и сте имали трудова книжка дотогава, която не са ви дали приключена досега, сега при напускането трябва да ви я върнат приключена до тази дата. От нея насам не се попълва ТК, а се подава в НАП т.нар. електронен трудов запис, разговорно ел. трудова книжка. Този запис се подава до 7 дни след прекратяването на договора. Може да си вземете ПИК от НАП и да проверявате трудовото си досие онлайн, в т.ч. и дали ви е прекратен ТД.

За заплатите - възможно е за януарската заплата работодателят все още да не е в забава, също за плащане на януарските осигуровки и подаване на декларации в НАП. Ако не е изплатил декемврийската заплата/осигуровки, която/които обикновено плаща/т през януари - вече е в забава. Ако това е така, може да подадете оплакване в Инспекцията по труда, в НАП, в края на краищата може да се съдите. Първо може да отправите писмена покана за плащане, да е ясно, че си чакате заплатата.

#2 | 05.03.2026, 14:58
Добре, ако не ми е изплатил здравните осигуровки, има ли начин аз да си ги платя вместо него, за да не остана без здравноосигурителни права?
#3 | 05.03.2026, 15:11
Публикации: 12963 / 2533
Не може сам да си ги платите, а също така неплатените осигуровки от работодателя не Ви правят неосигурен - важното е дали е подал декларация Д1 за дължимите от него осигурителни вноски, а плащането си е негово задължение - не Ваше.
#4 | 05.03.2026, 15:25
Благодаря за отговора!
Къде мога да видя дали е подадена тази декларация Д1? Ако не е подадена, какво следва - че работодателят не дължи здравни вноски ли?
#5 | 05.03.2026, 15:35
Публикации: 12963 / 2533
Неподаването на Д1 не освобождава от задължения - само не се формират в системата на НАП. Можете да видите с ПИК в профила си справка за осигурителния доход примерно.
#6 | 05.03.2026, 16:04
Публикации: 10767 / 1917
 Можете да видите с ПИК в профила си справка за осигурителния доход примерно.
Тъй като Бонджови е Тома неверни, да уточня: в тази справка ще се види дали има някаква информация до м.01.2026 включително. Данните за м.02. се подават от работодателя до 25.03
#7 | Днес в 14:32
Имам още един върпос - тъй като съкращението е по чл. 328, ал. 1, т. 2, то съгласно чл. 222, ако не започна работа в срок до 1 месец, работодателят е длъжен да ми изплати още една брутна работна заплата. Това означава ли, че трябва да изчакам тези 30 дни, за да се регистрирам като безработен на трудовата борса, или следва да го направя веднага след съкращението?
#8 | Днес в 15:24
Публикации: 34 / 8
Не изчаквате да минат тези 30 дни.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група