Отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 7 от КТ за вземане на участие в доброволни формирования за защита при бедствия

Днес в 14:42 70 3

Днес в 14:42
Публикации: 8 / 0
Здравейте,

Във връзка с чл. 157, ал. 1, т. 7 от КТ, имам неяснота относно това какъв вид отпуск следва да вземе служителя, ако е решил да се запише за обучение за доброволец, но все още не е с такъв статут.

Дали някой е имал служител, който е придобил статут на доброволец, докато е работил при тях и знае как следва да се оформи отсъствието за обучение преди придобиването на статута?

Предварително много благодаря, като пожелавам една прекрасна седмица на всички. :)

#1 | Днес в 15:38
Публикации: 5053 / 929
Нямал съм доброволци и не знам отговора, но ето малко упражнение.

КТ Чл. 157. (1) Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя:
7. за времето на обучение и участие в доброволните формирования за защита при бедствия.
(3) През време на отпуските по ал. 1 на работника или служителя се изплаща възнаграждение, както следва:
1. по т. 1-3 - според предвиденото в колективния трудов договор или по споразумение между работника или служителя и работодателя;
2. по т. 5а и 6 - от работодателя в размера по чл. 177;
3. в останалите случаи - според предвиденото в специалните закони.

Точка 7 е "останалите случаи". За нея има Наредба за реда за създаване и организиране на дейността на доброволните формирования...:
Чл. 14. При включване в доброволно формирование доброволецът има право на:
5. възнаграждение при участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях;
6. възнаграждение при участие в обучения и практически учения;

За тях пък имало Наредба за условията, реда за получаване и размерите на възнагражденията на доброволците за обучение и за изпълнение на задачи за защита при бедствие, според която "Средствата за възнаграждения и осигурителни вноски на доброволците за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване, изплащани по реда на наредбата, се осигуряват ежегодно от държавния бюджет чрез бюджетите на общините съгласно приетите с решение на Министерския съвет стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели за съответна година".
Има и чл. 5. Възнаграждението на доброволеца се изплаща от кмета на общината в срок до 30 работни дни от издаване на удостоверението за участие на доброволеца в обучението или изпълнението на задачи за защита при бедствия.

Изглежда отпускът е неплатен (при работодателя), но дали е със зачетен стаж не съм търсил повече.
#2 | Днес в 16:05
Публикации: 8 / 0
Благодаря, bobo,

Запознах се с всичко това предварително, но за съжаление точно тези текстове не ми дадоха отговор, защото участията в обучения се отнасят за служителите вече със статут на доброволци.

Отделно да, служителите доброволци, следва да излязат неплатен отпуск, като възнаграждението се заплаща от държавния бюджет, като се признава трудов стаж.

#3 | Днес в 16:17
Публикации: 5053 / 929
На мен текстът на т. 7 "за времето на обучение и участие в доброволните формирования" ми звучи като да разрешава отпуск и за обучението преди получаване на статута на доброволец.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група