Относно новите промени в ЗДДС и SME режимът на практика.

Днес в 00:48 15 0

Днес в 00:48
Публикации: 23 / 0
Здравейте,
Прочетох статията от линка в този сайт:
https://kik-info.com/novini/novini-i-akcenti/ZDDS-2026-SME-rezhimat-na-praktika-Koga-noviyat.205707.php
Ситуации 9 ми е странна и ако може някой да се включи, и отговори.
Регистрирам се в режим "В съюза" при ситуация 9 само за други държави членки  по чл. 168е, ал. 6. В моя случай това би била Румъния, ако още се вдигнат оборотите там. Тоест ползвам смесен режим OSS в Румъния и режим на малки предприятия в ЕС. Дали оборотите ми в Румъния ще бъдат третирани отделно от тези 100 000 евро лимит "В съюза"? Тоест дали ще бъдат извадени и няма да бъдат включени в този лимит?
В ситуация 5 регистрацията е по същата алинея от чл. 168, ал.6 и оборотите в България са включени в тези 100 000 евро. Общо с Румъния, България и останалите трябва да съм под 100 000 за да прилатгам този смесен режим в ситуация 5. Има смисъл само ако съм над 51130 евро в България, но под 100 000 В съюза общо с България.
Ситуация 9 е рядък случай тогава. В Румъния прагът за регистрация е 80 000 евро, В Италия е 85 000 евро, В Германия 100 000 евро за настоящата календарна година. Какъв ще е този рядък и нестабилен във времето случай, в Румъния да имам 80 и няколко - 90 хиляди оборот, да се регистрарам само там за OSS и да ползвам оставащите десетина хиляди за режим малки предприятия в ЕС. При това при смесени режими има само частичен данъчен кредит.
Аз съм по чл.96 и имам само в БГ и Румъния по-големи обороти, на трето място е Унгария. Но за да не ги следя непрекъснато търся смесен режим, при който да плащам българското и румънското ДДС, но за останалите държави да прилагам Режим малки предприятия в ЕС, защото за останалите държави е малко оборота. Особено за Унгария OSS ме убива - 27% ДДС и има 0.9% данък върху интернет търговията за Унгария.
Като стана въпрос за режим "В съюза", интересно защо според Гугъл трябва да начислявам ДДС-то в другата държавата членка на бизнес клиент - друга фирма, която обаче няма регистрация по ДДС и е купила нещо от мен? Нали "Режим в съюза" категорично се отнася само за продажби и обороти към крайни клиенти - B2C.
Цитирам: "Когато използвате схемата за ДДС OSS (обслужване на едно гише) за бизнес купувач, който не е регистриран по ДДС (или всяко B2C/неданъчно задължено лице), намиращо се в друга държава членка на ЕС, трябва да начислите ставката на ДДС, приложима в страната на клиента.".

Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група