Здравейте,
имам следния казус.....Фирма с пробладаваща дейност т.е. основните приходи за 2025 г. са от наем на автомобили. Дружеството разполага с 4 бр. автомобили, 3 от които са на лизинг и не отговарят на условията на лек автомобил, но единият не се отдава под наем, само се плаща лизинг с ДДС и се начислява амортизация за него. Но фирмата излиза на загуба и то предимно от лихвите по лизинга , амортизацията и и застраховки, защото автомобилите са скъпи. За автомобила, който не се дава под наем няма и почти никакво гориво закупено.
Понеже дружеството има кредит за 500 хил. евро ме притеснява счетоводната загуба заради банката. и от тук въпросът ми.... може ли и раумно и законово може ли да се намалят амортизациите на този автомобил от 25% на 5% годишна норма, за да няма разлика в САП и ДАП?Ако преди изтичане на лизинга рещат да го прпдадат или върант баланспвата стойност ще е по-голяма съответно и това ще се отрази на отписването му.
Целта ми е да имаме счетоводна печалба, защото имаме и авансви вноски по ЗКПО, които също да покрием.
Моля за мнение. благодаря1
Може