Работа на трудов договор и на свободна професия

Днес в 20:04 16 0

Днес в 20:04
Публикации: 1 / 0
Здравейте,

Работя на трудов договор, като се осигурявам върху доход, надвишаващ максималния месечен осигурителен доход. Искам да започна странична дейност, която да ми носи допълнителни доходи.

Прочетох, че един от вариантите е да се регистрирам като физическо лице, упражняващо свободна професия и съответно да бъда самоосигуряващо се лице (СОЛ). Имам обаче няколко въпроса, тъй като не успявам да се ориентирам напълно:

1. Осигуровки - Ако вече работя на трудов договор и върху възнаграждението ми се внасят осигуровки върху доход над максималния месечен осигурителен доход, дължа ли допълнителни осигурителни вноски като СОЛ? Има ли значение дали през конкретния месец имам или нямам доход от свободната професия?

2. Месечни задължения - Какви декларации и документи трябва да подавам всеки месец като СОЛ? Има ли задължение за подаване на декларация и когато през даден месец нямам никакви приходи?

3. Годишна данъчна декларация - Какво се декларира в края на годината и как се извършва годишното изравняване на осигурителния доход?

4. Нормативно признати разходи - Правилно ли разбирам, че при свободна професия се признават нормативно определени разходи и че за стандартната свободна професия те са 25%?

5.Документиране на доходите - Как се документират получените възнаграждения от клиентите и необходимо ли е да издавам фактура или друг документ?

6. Периоди без дейност - Ако се регистрирам като свободна професия, но в даден период нямам клиенти и съответно нямам приходи, какво се случва? Продължавам ли да имам задължения само защото съм регистриран, или мога да декларирам прекъсване на дейността?

7. Регистрация - Каква е правилната последователност – регистрация в БУЛСТАТ, регистрация като СОЛ и след това започване на дейността? Има ли други регистрации или задължения, които трябва да имам предвид?

Най-вече ме интересува как се отразява наличието на трудов договор, по който вече достигам/надвишавам максималния осигурителен доход, върху задълженията ми като СОЛ.

Благодаря предварително!
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група