Светлинка в тунела относно старите задължения

09.01.2013, 18:20 2545 0

09.01.2013, 18:20
МамаБожка
МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

ЗАСЕДАНИЕ НА 09.01.2013 Г.

ЗАДЪЛЖЕНИТЕ ЛИЦА ПОЛУЧАВАТ ПРАВО ДА ИЗБИРАТ ПОРЕДНОСТТА НА ПОГАСЯВАНЕ НА ПУБЛИЧНИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Правителството одобри промени в Наредбата за реда за внасяне и разпределение на задължителните осигурителни вноски и вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите”. С тях документът се съгласува с направените изменения в ДОПК, КСО, Закона за здравното осигуряване и Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Първата група изменения са свързани с въведената с ДОПК промяна в реда на погасяване на публичните задължения, когато длъжникът не е в състояние да ги изплати в пълен обем. С новите текстове се създава възможност задълженото лице по свое желание да посочи кои от задълженията си за допълнително пенсионно осигуряване ще погаси преди започване на принудително изпълнение. Също така е предвидена възможност задължените лица да могат да заявят желание за погасяване на вноски за периоди преди 2005 г. с цел запазване на осигурителните им права.

Втората група промени в Наредбата са изготвени предвид отпадането на кодовете за вид плащане, индивидуализиращи вида на задължителната осигурителна вноска.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група