При болничен с продължение обезщетението се изчислява към деня на началото му и е едно до края на болничните. Т.е. ако нямате прекъсване и болничният от януари ви е продължение (започва от 31.12.2012) тези 36,08лв. на ден ще си ги взимате до приключването на болничните. В този случай обаче дори и при прекъснала дейност според мен трябва да представяте по 2 болнични както досега.
И аз Питах в НОИ днес по казуса ви. (На много хора им казват неверни неща в НОИ. Това, че някой работи там, не е гаранция че е компетентен. Говорила съм с правилните хора.)
Относно това дали трябва да са 2 болничните, както мислех по-рано - един е.
Но, ако сте си прекратили дейността си като ЕТ по време на болничния, това се приема за извършен труд от вас - т.е. нарушили сте режима на болничния и затова по него няма да ви превеждат повече пари. Явно счетоводителят ви е объркал нещо. Разбира се, така попитано без никакви данни, ми е отговорено принципно.
При тази ситуация по-добре се върнете на работа по тр.д. за няколко дни и тогава взимайте болнични, за да се преизчислят само по тр.д.
Най-добре е да пишете на мейла до НОИ точно с казуса си като дадете ЕГН. Защото така ще получите конкретен и нормативно обоснован отговор. Всичко друго са просто приказки.
По казуса ви има много въпроси и това мога да ви кажа от информацията, която сте дала. Но определено се взима осигурителният доход от всяко основание с осигуряване за ОЗМ при изчисляване на обезщетенията.
Извинявам се, ако не съм ви разбрала!
Всичко хубаво и леко!