прехв. дружествен дял

14.02.2013, 09:58 7367 1

14.02.2013, 09:58
Публикации: 364 / 7
Здравейте, вчера са прехв. дружествен дял от едно лице в ЕООД-на друго-всичките му дялове с нотар.договор. Какво следва от тук нататък-в търг. регистър има ли срок за вписване , други регистрации трябват ли? Ще съм много благодарна ако някой помогне със съвет!
#1 | 15.02.2013, 07:16
Публикации: 6403 / 1130
Прехвърляне (продажба) на дружествени дялове


По своята същност дружественият дял е дела на съдружника от имуществото на дружеството с ограничена отговорност (ООД). Съгласно Търговския закон, размерът на дружествения дял се определя съобразно дела на съдружника в капитала, ако не е уговорено друго. Дружественият дял е понятие, което отразява и участието на съдружника в ООД-то, като съвкупност от имуществени и неимуществени права и задължения (членствено правоотношение).
Прехвърлянето на дружествени дялове е законово регламентирана процедура - вж. чл. 129 и сл. от ТЗ. Прехвърлянето може да се извърши както посредством сключването на договор за продажба (най-често срещаният случай), така и посредством замяна, дарение, апорт и други прехвърлителни сделки и способи. Възможно е да се прехвърли и идеална част от един дял - арг. от чл. 132 от ТЗ: "Ако един дял в капитала принадлежи на няколко лица, те могат да упражняват правата по него само съвместно. Те отговарят солидарно за задълженията по този дял. Съпритежателите на дела определят лице, което ги представлява пред дружеството." В допълнение, законът изрично предвижда, че: "Разделянето на един дружествен дял се допуска само със съгласието на съдружниците освен ако е уговорено друго."
Прехвърлянето на дружествени дялове се извършва посредством сключването на писмен договор с нотариална заверка на подписите. Когато дяловете се прехвърлят между съдружници, съгласие на другите съдружници не е необходимо. Когато дружествените дялове се продават на трето лице, тогава следва да се спазят условията за приемане на нови съдружници, т.е. ще е необходимо да се подаде молба до Общото събрание на съдружниците (ОС) за приемане, вкл. на условията на дружествения договор. Във всички случаи е необходимо решение на ОС за изменение на дружествения договор съобразно измененията в персоналния състав на дружеството. Решенията се вземат с мнозинство повече от 3/4 от капитала, освен ако в дружествения договор не е предвидено по-голямо мнозинство. Наследяването на дружествен дял става по силата на закона, но при съблюдаване на условията и изискванията за приемане на нови съдружници.
Съгласно чл. 130 от ТЗ, правоприемникът е отговорен солидарно с праводателя си за дължимите към момента на прехвърлянето вноски срещу дела в капитала.
Прехвърлянето на дялове следва да се впише в Търговския регистър - съгласно чл. 140, ал. 4 от ТЗ, приемането на съдружник има действие от вписването му в Търговския регистър (конститутивно действие). За целта се използва Заявление по образец А4 за вписване на промени в обстоятелства. Към заявлението се прилагат и изискуемите документи съгласно Наредбата за воденето, съхраняването и достъпа до търговския регистър - договор за покупко-продажба на дружествени дялове, изменен дружествен договор, протоколи с решения на ОС, молба за приемане, декларации, вносна бележка и други изискуеми от закона документи. Дължимата държавна такса е в размер на: 30 лв. (15 лв. по електронен път).

                                                                                    Адвокат Деян Сотиров
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група