Надвнесен корпоративен данък,който не се иска ефективно за възстановяване

25.03.2013, 14:22 3127 0

25.03.2013, 14:22
Публикации: 154 / 5
Здравейте колеги,
моля за вашият коментар,относно цитираното по долу от страницата от НАП!
И по-точно на последният абзац, при липса на задължения, как ще се прилага!
Да разбирам ли ,че посочената сума в ГДД за надвнесен данък ,който не се иска ефективно за възстановяване ,ще се принесе в кредит в сметката на дружеството и да хвърляме боб или ако сме по-смели да пробваме да не внесем нещо за да видим какво ще се случи!


Съгласно § 45 от ПЗР на ЗИДЗДДС (ДВ бр. 94/2012 г.) с недължимо платени към 31 декември 2012 г. суми за публични задължения, установявани от Националната агенция за приходите, се погасяват задължения по реда на чл. 169, ал. 4 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, освен ако до влизането в сила на този закон е подадено искане по чл. 129, ал. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.
Основната разлика спрямо досегашния ред за погасяване на публични вземания, установявани и събирани от НАП е, че постъпилите плащания след началото на 2013 г. ще се обвързват автоматично с вписаните в данъчно-осигурителната сметка на лицето задължения по реда на тяхното възникване, а всяко плащане се насочва към първото по време на възникване задължение. Следователно внесената сума за корпоративен данък по годишната данъчна декларация може да се използва за погасяване на други задължения за данъци и осигурителни вноски с по-ранен падеж, които са отразени в данъчно-осигурителната сметка на задълженото лице.

Според чл. 168, т. 2 от ДОПК един от начините на погасяване на публичните вземания е чрез прихващане. Подлежащите на прихващане суми са посочени в чл. 128, ал. 1 от ДОПК и това са недължимо платените или събрани суми за данъци, задължителни осигурителни вноски, наложени от органите по приходите глоби и имуществени санкции, както и суми, подлежащи на възстановяване съгласно данъчното или осигурителното законодателство от Националната агенция за приходите. В същата разпоредба е постановено, че те се прихващат от органите по приходите за погасяване на изискуеми публични вземания, събирани от Националната агенция за приходите, а процедурата за прихващане е регламентирана  в чл. 129 от кодекса.

Иначе казано, при липса на други непогасени задължения на лицето, надвнесеният корпоративен данък по годишната данъчна декларация ще подлежи на възстановяване по реда на процедурата за прихващане или възстановяване, уредена в ДОПК.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група