Дълготраен актив

11.04.2013, 10:19 7007 3

11.04.2013, 10:19
Публикации: 27 / 0
Здравейте,предстои ни монтирането на огнеопорни врати на сградата по предписание на пожарната.Според вас трябва ли да увелича стойността на сградата ако вратите са на стойност над 700 лв бройката и ако са под 700 лв.може ли да си ги отпиша на разход?
Верно че са вид подобрение,но все пак.Моля да споделите.Благодаря
#1 | 11.04.2013, 11:16
Публикации: 530 / 19
Здравейте, изхождайки от СС16 по вашия казус:

Дълготрайни материални активи - установими нефинансови ресурси, придобити и притежавани от предприятието, които:
а) имат натурално-веществена форма;
б) се използват за производството и/или доставката/продажбата на активи или услуги, за отдаване под наем, за административни или за други цели;
в) се очаква да бъдат използвани през повече от един отчетен период.

3.2. Дълготрайните материални активи, които се състоят от разграничими съставни части, отговарящи поотделно на критериите за дълготраен материален актив, могат да бъдат разделени на своите съставни части и всяка част да се третира като самостоятелен актив. Това е необходимо, когато съставните активи имат различни полезни срокове на годност или по различен начин осигуряват икономическа изгода за предприятието, което налага да се използват различни методи и норми на амортизация.

6.3. При подмяна на разграничима част от дълготраен материален актив, отчетена по реда на т. 3.2, подменената част се отписва, а направеният разход за подмяната или подновяването на частта се отчита като придобиване на отделен актив.

Съгласно ЗКПО чл. 50 прага на същественост на Данъчните дълготрайни материални активи е 700 лв, а в СС16, т. 12, буква А ) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) възприетата от предприятието счетоводна политика относно дълготрайните материални активи, като се посочват:
- възприетият подход при класифициране на материалните активи като дълготрайни, включително и възприетият стойностен праг на същественост, под който материалните активи, независимо от факта, че са дълготрайни, се отчитат като текущ разход при придобиването им;

Ако вие сте приели в счетоводната си политика прага на същественост да е 700 лв, то ако конкретните активи са под тази стойност ги отчитате като текущ разход. Ако са над 700 лв. - като отделен актив т.к. имат различен полезен срок на годност.
#2 | 11.04.2013, 13:12
Публикации: 27 / 0
Благодаря,че се включихте! Сумата,която предстои да платим ще възлиза на около 10-15х.лв.тъй като сградата е голяма и на всеки коридор предстои поставянето на такива.Тези които са до 700 лв.ще ги опишат на отделна фактура.Другите врати които ще са над 700лв.отделно-с тях няма начин-ще увелича стойността на сградата.
Но все пак тези до 700 не са отделен актив-незнам дали и тях да ги включа към сградата и общо да увелича стойността
#3 | 11.04.2013, 13:30
Публикации: 530 / 19
Както прецените, ако не искате да си увеличавате разходите, а искате да повишите стойността на сграда ги включете в нейната стойност. Няма да сбъркате, все пак вратите реално са поставени. Няма да ги завеждате като отделен актив /тези над 700 лв/.

СС16
6.1. С последващите разходи, свързани с отделен материален дълготраен актив, се коригира балансовата стойност на актива, когато е вероятно предприятието да има икономическа изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на съществуващия актив. Всички други последвали разходи трябва да се признават за разход в периода, през който са направени.
 
 
6.2. Разходите, които водят до подобряване на бъдещите икономически изгоди, са:
а) изменение на отделен актив, за да се удължи полезният срок на годност на актива или да се увеличи производителността му;
б) осъвременяване на машинни части, за да се постигне значително подобряване на качеството на продукцията и/или услугите;
в) разширяване на възможностите за нови продукти и/или нови услуги;
г) въвеждане на нови производствени процеси, които дават възможност за съкращаване на производствените разходи;
д) икономически по-изгодна промяна във функционалното предназначение на актива.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група